NEET 2021 · Physics

NEET 2021 Physics Questions with Solutions

The NEET 2021 paper had 52 Physics questions from 23 chapters.

Current Electricity, Electrostatic Potential and Capacitance, Moving Charges and Magnetism and Ray Optics and Optical Instruments had the most questions (4 each).

42 questions below have the answer and explanation free; the other 10 are in Premium.

Physics questions
52
Chapters covered
23
Solved free here
42 of 52
Easy / Medium / Hard
17 / 32 / 3

Difficulty is NEET MIND's own tag for each question.

Chapter-wise: NEET 2021 Physics

How many questions each chapter had in NEET 2021. Open a chapter for its questions from every year.

  1. Current Electricity4 Qs
  2. Electrostatic Potential and Capacitance4 Qs
  3. Moving Charges and Magnetism4 Qs
  4. Ray Optics and Optical Instruments4 Qs
  5. Electromagnetic Waves3 Qs
  6. Gravitation3 Qs
  7. Nuclei3 Qs
  8. Semiconductor Electronics3 Qs
  9. Units and Measurements3 Qs
  10. Alternating Current2 Qs
  11. Dual Nature of Radiation and Matter2 Qs
  12. Electric Charges and Fields2 Qs
  13. Electromagnetic Induction2 Qs
  14. Motion in a Plane2 Qs
  15. Oscillations2 Qs
  16. System of Particles and Rotational Motion2 Qs
  17. Kinetic Theory1 Q
  18. Laws of Motion1 Q
  19. Mechanical Properties of Fluids1 Q
  20. Motion in a Straight Line1 Q
  21. Thermal Properties of Matter1 Q
  22. Thermodynamics1 Q
  23. Work, Energy and Power1 Q

All 52 NEET 2021 Physics questions

In paper order. Try each one, then open the answer where it is shown.

  1. Question 1 (NEET 2021, Q1)

    OscillationsMedium
    A body is executing simple harmonic motion with frequency 'n', the frequency of its potential energy is
    1. Option A: 4n
    2. Option B: n
    3. Option C: 2n
    4. Option D: 3n
    Show answer & explanation

    Correct answer: (C) 2n

    Explanation

    In SHM, displacement x = A sin(ωt + φ). Potential energy U = (1/2)kx² = (1/2)kA² sin²(ωt + φ). Since sin²θ has frequency twice that of sinθ, frequency of potential energy = 2n.

  2. Question 2 (NEET 2021, Q2)

    Electric Charges and FieldsEasy
    Polar molecules are the molecules
    1. Option A: Having a permanent electric dipole moment
    2. Option B: Having zero dipole moment
    3. Option C: Acquire a dipole moment only in the presence of electric field due to displacement of charges
    4. Option D: Acquire a dipole moment only when magnetic field is absent
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) Having a permanent electric dipole moment

    Explanation

    In polar molecules, the centres of positive and negative charges do not coincide. Therefore they possess a permanent electric dipole moment.

  3. Question 3 (NEET 2021, Q3)

    Current ElectricityEasy
    Column-I gives certain physical terms associated with flow of current through a metallic conductor. Column-II gives some mathematical relations involving electrical quantities. Match Column-I and Column-II with appropriate relations.Choose the correct option:
    1. Option A: (1) (A)-(R), (B)-(Q), (C)-(S), (D)-(P)
    2. Option B: (2) (A)-(R), (B)-(S), (C)-(P), (D)-(Q)
    3. Option C: (3) (A)-(R), (B)-(S), (C)-(Q), (D)-(P)
    4. Option D: (4) (A)-(R), (B)-(P), (C)-(S), (D)-(Q)

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  4. Question 4 (NEET 2021, Q4)

    Electrostatic Potential and CapacitanceEasy
    Two charged spherical conductors of radius R1R_1 and R2R_2 are connected by a wire. Then the ratio of surface charge densities of the spheres (σ1σ2)\left(\frac{\sigma_1}{\sigma_2}\right) is:
    1. Option A: R12R22\dfrac{R_1^2}{R_2^2}
    2. Option B: R1R2\dfrac{R_1}{R_2}
    3. Option C: R2R1\dfrac{R_2}{R_1}
    4. Option D: R1R2\sqrt{\dfrac{R_1}{R_2}}
    Show answer & explanation

    Correct answer: (C) R2R1\dfrac{R_2}{R_1}

    Explanation

    When two conducting spheres are connected by a wire, their potentials become equal: V1=V2V_1 = V_2 kQ1R1=kQ2R2\frac{kQ_1}{R_1} = \frac{kQ_2}{R_2} ⇒Q1Q2=R1R2\Rightarrow \frac{Q_1}{Q_2} = \frac{R_1}{R_2} Surface charge density of a sphere is: σ=Q4πR2\sigma = \frac{Q}{4\pi R^2} Therefore, σ1σ2=Q1Q2⋅R22R12\frac{\sigma_1}{\sigma_2} = \frac{Q_1}{Q_2} \cdot \frac{R_2^2}{R_1^2} Substituting: σ1σ2=R1R2⋅R22R12\frac{\sigma_1}{\sigma_2} = \frac{R_1}{R_2} \cdot \frac{R_2^2}{R_1^2} σ1σ2=R2R1\frac{\sigma_1}{\sigma_2} = \frac{R_2}{R_1} Hence, option (C) is correct.

  5. Question 5 (NEET 2021, Q5)

    Electrostatic Potential and CapacitanceMedium
    A parallel plate capacitor has a uniform electric field E⃗\vec{E} in the space between the plates. If the distance between the plates is dd and the area of each plate is AA, the energy stored in the capacitor is (ε0\varepsilon_0 = permittivity of free space)
    1. Option A: E2Adε0\dfrac{E^2Ad}{\varepsilon_0}
    2. Option B: 12ε0E2\dfrac{1}{2}\varepsilon_0 E^2
    3. Option C: ε0EAd\varepsilon_0 EAd
    4. Option D: 12ε0E2Ad\dfrac{1}{2}\varepsilon_0 E^2 Ad
    Show answer & explanation

    Correct answer: (D) 12ε0E2Ad\dfrac{1}{2}\varepsilon_0 E^2 Ad

    Explanation

    Energy stored in a capacitor is given by: U=12CV2U = \dfrac{1}{2}CV^2 For a parallel plate capacitor: C=ε0AdC = \dfrac{\varepsilon_0 A}{d} Also, electric field between plates: E=Vd⇒V=EdE = \dfrac{V}{d} \Rightarrow V = Ed Substituting: U=12×ε0Ad×(Ed)2U = \dfrac{1}{2} \times \dfrac{\varepsilon_0 A}{d} \times (Ed)^2 U=12ε0E2AdU = \dfrac{1}{2} \varepsilon_0 E^2 Ad Hence, option (D) is correct.

  6. Question 6 (NEET 2021, Q6)

    Moving Charges and MagnetismMedium
    An infinitely long straight conductor carries a current of 5 A as shown. An electron is moving with a speed of 10⁵ m/s parallel to the conductor. The perpendicular distance between the electron and the conductor is 20 cm at an instant. Calculate the magnitude of the force experienced by the electron at that instant.
    1. Option A: 8 × 10⁻²⁰ N
    2. Option B: 4 × 10⁻²⁰ N
    3. Option C: 8π × 10⁻²⁰ N
    4. Option D: 4π × 10⁻²⁰ N

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  7. Question 7 (NEET 2021, Q7)

    Units and MeasurementsEasy
    If EE and GG respectively denote energy and gravitational constant, then EG\dfrac{E}{G} has the dimensions of:
    1. Option A: [M2L−2T−1][M^2L^{-2}T^{-1}]
    2. Option B: [M2L−1T0][M^2L^{-1}T^{0}]
    3. Option C: [ML−1T−1][ML^{-1}T^{-1}]
    4. Option D: [ML0T0][ML^{0}T^{0}]
    Show answer & explanation

    Correct answer: (B) [M2L−1T0][M^2L^{-1}T^{0}]

    Explanation

    Energy: [E]=[ML2T−2][E] = [ML^2T^{-2}] Gravitational constant: From Newton’s law: F=Gm1m2r2F = \frac{Gm_1m_2}{r^2} [G]=[F][r2][M]2=[MLT−2]⋅[L2][M]2=[M−1L3T−2][G] = \frac{[F][r^2]}{[M]^2} = \frac{[MLT^{-2}] \cdot [L^2]}{[M]^2} = [M^{-1}L^3T^{-2}] Therefore, [EG]=[ML2T−2][M−1L3T−2]\left[\frac{E}{G}\right] = \frac{[ML^2T^{-2}]}{[M^{-1}L^3T^{-2}]} =[M2L−1T0]= [M^{2}L^{-1}T^{0}] Hence, the correct answer is **Option (B)**.

  8. Question 8 (NEET 2021, Q8)

    Ray Optics and Optical InstrumentsEasy
    A lens of large focal length and large aperture is best suited as an objective of an astronomical telescope since
    1. Option A: A large aperture contributes to the quality and visibility of the images.
    2. Option B: A large area of the objective ensures better light gathering power.
    3. Option C: A large aperture provides a better resolution.
    4. Option D: All of the above
    Show answer & explanation

    Correct answer: (D) All of the above

    Explanation

    A large aperture objective lens improves: 1. Light gathering power → helps observe faint celestial objects. 2. Resolving power → helps distinguish closely spaced objects. 3. Image brightness and visibility. Thus all statements are correct, so option D is the correct answer.

  9. Question 9 (NEET 2021, Q9)

    Kinetic TheoryMedium
    Match Column-I and Column-II and choose the correct match from the given choices.
    1. Option A: (A)-(R), (B)-(Q), (C)-(P), (D)-(S)
    2. Option B: (A)-(R), (B)-(P), (C)-(S), (D)-(Q)
    3. Option C: (A)-(Q), (B)-(R), (C)-(S), (D)-(P)
    4. Option D: (A)-(Q), (B)-(P), (C)-(S), (D)-(R)
    Show answer & explanation

    Correct answer: (D) (A)-(Q), (B)-(P), (C)-(S), (D)-(R)

    Explanation

    Root mean square speed: vrms = √(3RT/M) → (Q) Pressure of ideal gas: P = (1/3)nmv² → (P) Average kinetic energy per molecule: K = (3/2)kBT → (S) For 1 mole of diatomic gas: U = (f/2)RT For diatomic gas, f = 5 U = (5/2)RT → (R) Hence correct matching is: (A)-(Q), (B)-(P), (C)-(S), (D)-(R)

  10. Question 10 (NEET 2021, Q10)

    Semiconductor ElectronicsEasy
    Consider the following statements (A) and (B) and identify the correct answer. (A) A zener diode is connected in reverse bias, when used as a voltage regulator. (B) The potential barrier of p-n junction lies between 0.1 V to 0.3 V.
    1. Option A: (A) is incorrect but (B) is correct
    2. Option B: (A) and (B) both are correct
    3. Option C: (A) and (B) both are incorrect
    4. Option D: (A) is correct and (B) is incorrect
    Show answer & explanation

    Correct answer: (D) (A) is correct and (B) is incorrect

    Explanation

    A zener diode is always operated in reverse bias breakdown region when used as a voltage regulator. Statement (A) is correct. The potential barrier for a silicon p-n junction is approximately 0.7 V (not 0.1–0.3 V), so statement (B) is incorrect.

  11. Question 11 (NEET 2021, Q11)

    Electric Charges and FieldsMedium
    A dipole is placed in an electric field as shown. In which direction will it move?
    1. Option A: Towards the right as its potential energy will increase
    2. Option B: Towards the left as its potential energy will increase
    3. Option C: Towards the right as its potential energy will decrease
    4. Option D: Towards the left as its potential energy will decrease
    Show answer & explanation

    Correct answer: (C) Towards the right as its potential energy will decrease

    Explanation

    Potential energy of a dipole in an electric field is U = -P·E = -PEcosθ. Here θ = 180°, so U = +PE. The electric field decreases towards the right, hence the dipole moves right to lower its potential energy.

  12. Question 12 (NEET 2021, Q12)

    Ray Optics and Optical InstrumentsMedium
    A convex lens 'A' of focal length 20 cm and a concave lens 'B' of focal length 5 cm are kept along the same axis with a distance d between them. If a parallel beam of light falling on 'A' leaves 'B' as a parallel beam, then 'd' is:
    1. Option A: 30 cm
    2. Option B: 25 cm
    3. Option C: 15 cm
    4. Option D: 50 cm
    Show answer & explanation

    Correct answer: (C) 15 cm

    Explanation

    The convex lens converges parallel rays to its focus at 20 cm. For rays to emerge parallel after passing through the concave lens, this image must coincide with the focal point of the concave lens (5 cm). Therefore, d = 20 - 5 = 15 cm.

  13. Question 13 (NEET 2021, Q13)

    GravitationEasy
    The escape velocity from the Earth's surface is v. The escape velocity from the surface of another planet having a radius four times that of Earth and same density is
    1. Option A: 4v
    2. Option B: v
    3. Option C: 2v
    4. Option D: 3v
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) 4v

    Explanation

    Escape velocity is given by: ve=2GMRv_e = \sqrt{\frac{2GM}{R}} For a planet of uniform density: M=43πR3ρM = \frac{4}{3}\pi R^3 \rho Substituting: ve=2G(43πR3ρ)Rv_e = \sqrt{\frac{2G\left(\frac{4}{3}\pi R^3\rho\right)}{R}} ve=8πGρR23v_e = \sqrt{\frac{8\pi G\rho R^2}{3}} Since density remains the same: ve∝Rv_e \propto R New planet radius = 4R v1v=4RR=4\frac{v_1}{v} = \frac{4R}{R} = 4 v1=4vv_1 = 4v Hence, option (A) is correct.

  14. Question 14 (NEET 2021, Q14)

    NucleiMedium
    A radioactive nucleus ZAX^{A}_{Z}X undergoes spontaneous decay in the sequence: where Z is the atomic number of element X The possible decay particles in the sequence are:
    1. Option A: β−, α, β+\beta^- ,\ \alpha ,\ \beta^+
    2. Option B: α, β−, β+\alpha ,\ \beta^- ,\ \beta^+
    3. Option C: α, β+, β−\alpha ,\ \beta^+ ,\ \beta^-
    4. Option D: β+, α, β−\beta^+ ,\ \alpha ,\ \beta^-
    Show answer & explanation

    Correct answer: (D) β+, α, β−\beta^+ ,\ \alpha ,\ \beta^-

    Explanation

    Step 1: ZAX→ Z−1AB^{A}_{Z}X \rightarrow \ ^{A}_{Z-1}B Atomic number decreases by 1 while mass number remains unchanged. This corresponds to **$\beta^+decay(positronemission)∗∗.decay (positron emission)**.p→n+e++νp \rightarrow n + e^+ + \nuStep2:Step 2:Z−1AB→ Z−3A−4C^{A}_{Z-1}B \rightarrow \ ^{A-4}_{Z-3}CMassnumberdecreasesby4andatomicnumberdecreasesby2.Thiscorrespondsto∗∗Mass number decreases by 4 and atomic number decreases by 2. This corresponds to **\alphadecay∗∗.decay**.24He^{4}_{2}Heisemitted.Step3:is emitted. Step 3:Z−3A−4C→ Z−2A−4D^{A-4}_{Z-3}C \rightarrow \ ^{A-4}_{Z-2}DAtomicnumberincreasesby1whilemassnumberremainsunchanged.Thiscorrespondsto∗∗Atomic number increases by 1 while mass number remains unchanged. This corresponds to **\beta^-decay∗∗.decay**.n→p+e−+νˉn \rightarrow p + e^- + \bar{\nu}Therefore,thecorrectsequenceis:Therefore, the correct sequence is:β+, α, β−\beta^+ ,\ \alpha ,\ \beta^-$ Hence, **Option D** is correct.

  15. Question 15 (NEET 2021, Q15)

    Units and MeasurementsEasy
    A screw gauge gives the following readings when used to measure the diameter of a wire. Main scale reading: 0 mm Circular scale reading: 52 divisions Given that 1 mm on main scale corresponds to 100 divisions on the circular scale. The diameter of the wire from the above data is:
    1. Option A: 0.052 cm
    2. Option B: 0.52 cm
    3. Option C: 0.026 cm
    4. Option D: 0.26 cm
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) 0.052 cm

    Explanation

    Pitch of screw gauge = 1 mm Number of circular divisions = 100 Least count: LC = 1/100 mm = 0.01 mm = 0.001 cm Diameter = MSR + (CSR × LC) = 0 + (52 × 0.001) = 0.052 cm Hence option (A) is correct.

  16. Question 16 (NEET 2021, Q16)

    Electromagnetic InductionMedium
    An inductor of inductance L, a capacitor of capacitance C and a resistor of resistance 'R' are connected in series to a source of potential difference 'V' volts as shown in figure. Potential difference across L, C and R is 40 V, 10 V and 40 V, respectively. The amplitude of current flowing through LCR series circuit is 10√2 A. The impedance of the circuit is:
    1. Option A: 5 Ω
    2. Option B: 4√2 Ω
    3. Option C: 5/√2 Ω
    4. Option D: 4 Ω
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) 5 Ω

    Explanation

    Given: VL = 40 V VC = 10 V VR = 40 V For a series LCR circuit: Vrms = √[VR² + (VL - VC)²] Vrms = √[(40)² + (40 - 10)²] Vrms = √(1600 + 900) Vrms = √2500 = 50 V Current amplitude: I0 = 10√2 A Irms = I0/√2 = 10 A Using: Z = Vrms / Irms Z = 50 / 10 = 5 Ω Therefore, the correct answer is option (A).

  17. Question 17 (NEET 2021, Q17)

    GravitationMedium
    A particle is released from a height SS from the surface of the Earth. At a certain height, its kinetic energy is three times its potential energy. The height from the surface of Earth and the speed of the particle at that instant are respectively:
    1. Option A: S4, 3gS2\dfrac{S}{4},\ \sqrt{\dfrac{3gS}{2}}
    2. Option B: S4, 3gS2\dfrac{S}{4},\ \dfrac{3gS}{2}
    3. Option C: S4, 3gS2\dfrac{S}{4},\ \dfrac{\sqrt{3gS}}{2}
    4. Option D: S2, 3gS2\dfrac{S}{2},\ \dfrac{\sqrt{3gS}}{2}
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) S4, 3gS2\dfrac{S}{4},\ \sqrt{\dfrac{3gS}{2}}

    Explanation

    Let the particle be at height hh above Earth's surface when the condition is satisfied. Initial potential energy at height SS: PEi=mgSPE_i = mgS At height hh: PE=mghPE = mgh Loss in potential energy = Gain in kinetic energy: KE=mg(S−h)KE = mg(S-h) Given: KE=3PEKE = 3PE mg(S−h)=3mghmg(S-h) = 3mgh S−h=3hS-h = 3h S=4hS = 4h h=S4h = \dfrac{S}{4} Now, KE=mg(S−S4)KE = mg\left(S-\dfrac{S}{4}\right) KE=mg(3S4)KE = mg\left(\dfrac{3S}{4}\right) 12mv2=3mgS4\dfrac{1}{2}mv^2 = \dfrac{3mgS}{4} v2=3gS2v^2 = \dfrac{3gS}{2} v=3gS2v = \sqrt{\dfrac{3gS}{2}} Hence, option (A) is correct.

  18. Question 18 (NEET 2021, Q18)

    Motion in a Straight LineMedium
    A small block slides down on a smooth inclined plane, starting from rest at time t = 0. Let Sₙ be the distance travelled by the block in the interval t = n − 1 to t = n. Then, the ratio Sₙ / Sₙ₊₁ is:
    1. Option A: 2n / (2n − 1)
    2. Option B: (2n − 1) / 2n
    3. Option C: (2n − 1) / (2n + 1)
    4. Option D: (2n + 1) / (2n − 1)
    Show answer & explanation

    Correct answer: (C) (2n − 1) / (2n + 1)

    Explanation

    For motion down a smooth incline, acceleration a = gsinθ. Distance travelled in nth second: Sₙ = u + (a/2)(2n−1) Since u = 0, Sₙ = (gsinθ/2)(2n−1) Similarly, Sₙ₊₁ = (gsinθ/2)(2n+1) Therefore, Sₙ/Sₙ₊₁ = (2n−1)/(2n+1).

  19. Question 19 (NEET 2021, Q19)

    NucleiEasy
    The half-life of a radioactive nuclide is 100 hours. The fraction of original radioactivity that will remain after 150 hours would be:
    1. Option A: 2/(3√2)
    2. Option B: 1/2
    3. Option C: 1/(2√2)
    4. Option D: 2/3
    Show answer & explanation

    Correct answer: (C) 1/(2√2)

    Explanation

    Radioactive decay law: A = A₀(1/2)^(t/T₁/₂) Given: T₁/₂ = 100 hours t = 150 hours A/A₀ = (1/2)^(150/100) = (1/2)^(3/2) = 1/(2√2)

  20. Question 20 (NEET 2021, Q20)

    Electrostatic Potential and CapacitanceMedium
    The equivalent capacitance of the combination shown in the figure is:
    1. Option A: 3C/2
    2. Option B: 3C
    3. Option C: 2C
    4. Option D: C/2
    Show answer & explanation

    Correct answer: (C) 2C

    Explanation

    The middle capacitor is short-circuited because both its terminals are at the same potential. Hence it does not contribute. The remaining two capacitors C and C are connected in parallel. Equivalent capacitance: Ceq = C + C = 2C

  21. Question 21 (NEET 2021, Q21)

    Current ElectricityEasy
    The effective resistance of a parallel connection that consists of four wires of equal length, equal area of cross-section and same material is 0.25 Ω. What will be the effective resistance if they are connected in series?
    1. Option A: 4 Ω
    2. Option B: 0.25 Ω
    3. Option C: 0.5 Ω
    4. Option D: 1 Ω

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  22. Question 22 (NEET 2021, Q22)

    NucleiEasy
    A nucleus with mass number 240240 breaks into two fragments each of mass number 120120. The binding energy per nucleon of the unfragmented nucleus is 7.6 MeV7.6\,\text{MeV}, while that of each fragment is 8.5 MeV8.5\,\text{MeV}. The total gain in binding energy in the process is:
    1. Option A: 216 MeV216\,\text{MeV}
    2. Option B: 0.9 MeV0.9\,\text{MeV}
    3. Option C: 9.4 MeV9.4\,\text{MeV}
    4. Option D: 804 MeV804\,\text{MeV}
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) 216 MeV216\,\text{MeV}

    Explanation

    Initial total binding energy of the nucleus: BEi=240×7.6=1824 MeVBE_i = 240 \times 7.6 = 1824\,\text{MeV} Final total binding energy of the two fragments: BEf=2×(120×8.5)=2040 MeVBE_f = 2 \times (120 \times 8.5) = 2040\,\text{MeV} Gain in binding energy: ΔBE=BEf−BEi\Delta BE = BE_f - BE_i ΔBE=2040−1824=216 MeV\Delta BE = 2040 - 1824 = 216\,\text{MeV} Hence, the correct answer is **Option A**.

  23. Question 23 (NEET 2021, Q23)

    Semiconductor ElectronicsMedium
    The electron concentration in an n-type semiconductor is the same as hole concentration in a p-type semiconductor. An external field (electric) is applied across each of them. Compare the currents in them.
    1. Option A: No current will flow in p-type, current will only flow in n-type
    2. Option B: Current in n-type = current in p-type
    3. Option C: Current in p-type > current in n-type
    4. Option D: Current in n-type > current in p-type
    Show answer & explanation

    Correct answer: (D) Current in n-type > current in p-type

    Explanation

    Current in a semiconductor depends on charge carrier concentration and mobility: I ∝ nqμ Given: - Electron concentration in n-type = Hole concentration in p-type - Applied electric field is same across both Since electron mobility is greater than hole mobility in semiconductors: μₑ > μₕ Therefore, current in n-type semiconductor is greater than current in p-type semiconductor. Hence, option (D) is correct.

  24. Question 24 (NEET 2021, Q24)

    Dual Nature of Radiation and MatterMedium
    The number of photons per second on an average emitted by the source of monochromatic light of wavelength 600 nm600\ \text{nm}, when it delivers the power of 3.3×10−3 W3.3 \times 10^{-3}\ \text{W} will be (h=6.6×10−34 J sh = 6.6 \times 10^{-34}\ \text{J s})
    1. Option A: 101510^{15}
    2. Option B: 101810^{18}
    3. Option C: 101710^{17}
    4. Option D: 101610^{16}
    Show answer & explanation

    Correct answer: (D) 101610^{16}

    Explanation

    Energy of one photon is given by: E=hcλE = \frac{hc}{\lambda} Substituting: E=(6.6×10−34)(3×108)600×10−9E = \frac{(6.6 \times 10^{-34})(3 \times 10^8)}{600 \times 10^{-9}} E=3.3×10−19 JE = 3.3 \times 10^{-19}\ \text{J} Given power of source: P=3.3×10−3 W=3.3×10−3 J/sP = 3.3 \times 10^{-3}\ \text{W} = 3.3 \times 10^{-3}\ \text{J/s} Number of photons emitted per second: n=PEn = \frac{P}{E} n=3.3×10−33.3×10−19=1016n = \frac{3.3 \times 10^{-3}}{3.3 \times 10^{-19}} = 10^{16} Hence, option (D) is correct.

  25. Question 25 (NEET 2021, Q25)

    Moving Charges and MagnetismMedium
    A thick current carrying cable of radius R carries current I uniformly distributed across its cross-section. The variation of magnetic field B(r) due to the cable with the distance r from the axis of the cable is represented by
    1. Option A: Option (1)
    2. Option B: Option (2)
    3. Option C: Option (3)
    4. Option D: Option (4)

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  26. Question 26 (NEET 2021, Q26)

    Mechanical Properties of FluidsMedium
    The velocity of a small ball of mass M and density d, when dropped in a container filled with glycerin becomes constant after some time. If the density of glycerin is d/2, then the viscous force acting on the ball will be
    1. Option A: 2Mg
    2. Option B: Mg/2
    3. Option C: Mg
    4. Option D: (3/2)Mg
    Show answer & explanation

    Correct answer: (B) Mg/2

    Explanation

    At terminal velocity, net force = 0. Mg = Fb + Fv Buoyant force: Fb = density of liquid × volume × g Given density of glycerin = d/2 Since M = dV Fb = (d/2)Vg = Mg/2 Therefore, Fv = Mg - Mg/2 = Mg/2 Hence option (B) is correct.

  27. Question 27 (NEET 2021, Q27)

    Ray Optics and Optical InstrumentsMedium
    Find the value of the angle of emergence from the prism. Refractive index of the glass is √3.
    1. Option A: 90°
    2. Option B: 60°
    3. Option C: 30°
    4. Option D: 45°
    Show answer & explanation

    Correct answer: (B) 60°

    Explanation

    From the prism geometry, angle of incidence at second face = 30°. Using Snell’s law: sin i / sin e = 1/√3 sin 30° / sin e = 1/√3 1/2sin e = 1/√3 sin e = √3/2 Therefore, e = 60° Hence option (B) is correct.

  28. Question 28 (NEET 2021, Q28)

    Electromagnetic WavesMedium
    A capacitor of capacitance CC is connected across an AC source of voltage VV, given by V=V0sin⁡ωtV = V_0 \sin \omega t The displacement current between the plates of the capacitor would then be given by:
    1. Option A: Option 1
    2. Option B: Option 2
    3. Option C: Option 3
    4. Option D: Option 4
    Show answer & explanation

    Correct answer: (B) Option 2

    Explanation

    For a capacitor: q=CVq = CV Given: V=V0sin⁡ωtV = V_0 \sin \omega t Therefore, q=CV0sin⁡ωtq = C V_0 \sin \omega t Displacement current is: Id=dqdtI_d = \frac{dq}{dt} Differentiating: Id=ddt(CV0sin⁡ωt)I_d = \frac{d}{dt}(C V_0 \sin \omega t) Id=CV0ωcos⁡ωtI_d = C V_0 \omega \cos \omega t Thus, Id=V0ωCcos⁡ωtI_d = V_0 \omega C \cos \omega t Hence, option **(B)** is correct.

  29. Question 29 (NEET 2021, Q29)

    Units and MeasurementsMedium
    If force [F], acceleration [A] and time [T] are chosen as fundamental physical quantities, find the dimensions of energy.
    1. Option A: [F][A⁻¹][T]
    2. Option B: [F][A][T]
    3. Option C: [F][A][T²]
    4. Option D: [F][A][T⁻¹]
    Show answer & explanation

    Correct answer: (C) [F][A][T²]

    Explanation

    Energy = Force × Distance. Using A = LT⁻² → L = AT². Therefore Energy = F × AT² = [F][A][T²].

  30. Question 30 (NEET 2021, Q30)

    Current ElectricityEasy
    In a potentiometer circuit a cell of EMF 1.5 V gives balance point at 36 cm length of wire. If another cell of EMF 2.5 V replaces the first cell, then at what length of the wire will the balance point occur?
    1. Option A: 62 cm
    2. Option B: 60 cm
    3. Option C: 21.6 cm
    4. Option D: 64 cm

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  31. Question 31 (NEET 2021, Q31)

    OscillationsEasy
    A spring is stretched by 5 cm by a force of 10 N. The time period of oscillations when a mass of 2 kg suspended by it is:
    1. Option A: 0.628 s
    2. Option B: 0.0628 s
    3. Option C: 6.28 s
    4. Option D: 3.14 s
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) 0.628 s

    Explanation

    Using Hooke’s law: k = F/x = 10/(0.05) = 200 N/m. Time period T = 2π√(m/k) = 2π√(2/200) = 0.628 s.

  32. Question 32 (NEET 2021, Q32)

    Electromagnetic WavesMedium
    For a plane electromagnetic wave propagating in x-direction, which one of the following combinations gives the correct possible directions for electric field (E) and magnetic field (B) respectively?
    1. Option A: -ĵ + k̂ , -ĵ + k̂
    2. Option B: ĵ + k̂ , ĵ + k̂
    3. Option C: -ĵ + k̂ , -ĵ - k̂
    4. Option D: ĵ + k̂ , -ĵ - k̂
    Show answer & explanation

    Correct answer: (C) -ĵ + k̂ , -ĵ - k̂

    Explanation

    Direction of propagation of an EM wave is given by E × B. For propagation along x-axis, only option C gives a cross product along x-direction.

  33. Question 33 (NEET 2021, Q33)

    Thermal Properties of MatterMedium
    A cup of coffee cools from 90∘C90^\circ C to 80∘C80^\circ C in tt minutes, when the room temperature is 20∘C20^\circ C. The time taken by a similar cup of coffee to cool from 80∘C80^\circ C to 60∘C60^\circ C at the same room temperature of 20∘C20^\circ C is:
    1. Option A: 513t\frac{5}{13}t
    2. Option B: 1310t\frac{13}{10}t
    3. Option C: 135t\frac{13}{5}t
    4. Option D: 1013t\frac{10}{13}t
    Show answer & explanation

    Correct answer: (C) 135t\frac{13}{5}t

    Explanation

    Using Newton's law of cooling: dTdt=−k(T−Ts)\frac{dT}{dt}=-k(T-T_s) where $T_s=20^\circ Cisthesurroundingtemperature.Forcoolingfromis the surrounding temperature. For cooling from90^\circ Ctoto80^\circ C::t=1kln⁡(90−2080−20)=1kln⁡(7060)=1kln⁡(76)t=\frac{1}{k}\ln\left(\frac{90-20}{80-20}\right)=\frac{1}{k}\ln\left(\frac{70}{60}\right)=\frac{1}{k}\ln\left(\frac{7}{6}\right)ForcoolingfromFor cooling from80^\circ Ctoto60^\circ C::t′=1kln⁡(80−2060−20)=1kln⁡(6040)=1kln⁡(32)t'=\frac{1}{k}\ln\left(\frac{80-20}{60-20}\right)=\frac{1}{k}\ln\left(\frac{60}{40}\right)=\frac{1}{k}\ln\left(\frac{3}{2}\right)Thus,Thus,t′t=ln⁡(3/2)ln⁡(7/6)≈135\frac{t'}{t}=\frac{\ln(3/2)}{\ln(7/6)}\approx \frac{13}{5}Therefore,Therefore,t′=135tt'=\frac{13}{5}t$ Hence, option (C) is correct.

  34. Question 34 (NEET 2021, Q34)

    Dual Nature of Radiation and MatterMedium
    An electromagnetic wave of wavelength λ\lambda is incident on a photosensitive surface of negligible work function. If a photoelectron of mass mm emitted from the surface has de-Broglie wavelength λd\lambda_d, then:
    1. Option A: λ=(2hmc)λd2\lambda = \left(\frac{2h}{mc}\right) \lambda_d^2
    2. Option B: λ=(2mhc)λd2\lambda = \left(\frac{2m}{hc}\right) \lambda_d^2
    3. Option C: λd=(2mch)λ2\lambda_d = \left(\frac{2mc}{h}\right) \lambda^2
    4. Option D: λ=(2mch)λd2\lambda = \left(\frac{2mc}{h}\right) \lambda_d^2
    Show answer & explanation

    Correct answer: (D) λ=(2mch)λd2\lambda = \left(\frac{2mc}{h}\right) \lambda_d^2

    Explanation

    For negligible work function, the entire energy of the incident photon is converted into kinetic energy of the emitted electron. Photon energy: E=hcλE = \frac{hc}{\lambda} Kinetic energy of emitted electron: K=p22mK = \frac{p^2}{2m} Using de-Broglie relation: p=hλdp = \frac{h}{\lambda_d} Therefore, K=12m(hλd)2=h22mλd2K = \frac{1}{2m}\left(\frac{h}{\lambda_d}\right)^2 = \frac{h^2}{2m\lambda_d^2} Since photon energy = kinetic energy: hcλ=h22mλd2\frac{hc}{\lambda} = \frac{h^2}{2m\lambda_d^2} Rearranging: λ=(2mch)λd2\lambda = \left(\frac{2mc}{h}\right)\lambda_d^2 Hence, option (D) is correct.

  35. Question 35 (NEET 2021, Q35)

    Work, Energy and PowerEasy
    Water falls from a height of 60 m at the rate of 15 kg/s to operate a turbine. The losses due to frictional force are 10% of the input energy. How much power is generated by the turbine? (g = 10 m/s²)
    1. Option A: 7.0 kW
    2. Option B: 10.2 kW
    3. Option C: 8.1 kW
    4. Option D: 12.3 kW
    Show answer & explanation

    Correct answer: (C) 8.1 kW

    Explanation

    Input power: P = mgh/t = ṁgh = 15 × 10 × 60 = 9000 W Losses = 10% Generated power = 90% of 9000 = 8100 W = 8.1 kW Hence option (C) is correct.

  36. Question 36 (NEET 2021, Q36)

    Electrostatic Potential and CapacitanceMedium
    Twenty seven drops of same size are charged at 220 V each. They combine to form a bigger drop. Calculate the potential of the bigger drop.
    1. Option A: 1980 V
    2. Option B: 660 V
    3. Option C: 1320 V
    4. Option D: 1520 V
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) 1980 V

    Explanation

    Potential of a drop: V = kq/r For 27 identical drops: Total charge Q = 27q Volume conservation: R³ = 27r³ R = 3r Potential of bigger drop: V' = kQ/R = k(27q)/(3r) = 9(kq/r) = 9 × 220 = 1980 V Hence option (A) is correct.

  37. Question 37 (NEET 2021, Q37)

    Ray Optics and Optical InstrumentsHard
    A point object is placed at a distance of 60 cm from a convex lens of focal length 30 cm. If a plane mirror is kept perpendicular to the principal axis and at a distance of 40 cm from the lens, the final image would be formed at a distance of:
    1. Option A: 20 cm from the plane mirror, virtual image
    2. Option B: 20 cm from the lens, real image
    3. Option C: 30 cm from the lens, real image
    4. Option D: 30 cm from the plane mirror, virtual image

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  38. Question 38 (NEET 2021, Q38)

    GravitationMedium
    A particle of mass m is projected with a velocity v = kVₑ (k < 1) from the surface of the earth, where Vₑ is the escape velocity. The maximum height above the surface reached by the particle is:
    1. Option A: Rk² / (1 − k²)
    2. Option B: R(k/(1−k))²
    3. Option C: R(k/(1+k))²
    4. Option D: R²k / (1+k)
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) Rk² / (1 − k²)

    Explanation

    Using conservation of mechanical energy and Vₑ = √(2GM/R), we get h = Rk²/(1-k²).

  39. Question 39 (NEET 2021, Q39)

    Moving Charges and MagnetismMedium
    In the product: F⃗=q(v⃗×B⃗)\vec{F} = q(\vec{v} \times \vec{B}) =q v⃗×(Bi^+Bj^+B0k^)= q\,\vec{v} \times (B\hat{i} + B\hat{j} + B_0\hat{k}) For q=1q = 1 and v⃗=2i^+4j^+6k^\vec{v} = 2\hat{i} + 4\hat{j} + 6\hat{k} and F⃗=4i^−20j^+12k^\vec{F} = 4\hat{i} - 20\hat{j} + 12\hat{k} what will be the complete expression for B⃗\vec{B}?
    1. Option A: 6i^+6j^−8k^6\hat{i} + 6\hat{j} - 8\hat{k}
    2. Option B: −8i^−8j^−6k^-8\hat{i} - 8\hat{j} - 6\hat{k}
    3. Option C: −6i^−6j^−8k^-6\hat{i} - 6\hat{j} - 8\hat{k}
    4. Option D: 8i^+8j^−6k^8\hat{i} + 8\hat{j} - 6\hat{k}

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  40. Question 40 (NEET 2021, Q40)

    Electromagnetic InductionMedium
    Two conducting circular loops of radii R₁ and R₂ are placed in the same plane with their centres coinciding. If R₁ >> R₂, the mutual inductance M between them will be directly proportional to:
    1. Option A: R₂² / R₁
    2. Option B: R₁ / R₂
    3. Option C: R₂ / R₁
    4. Option D: R₁² / R₂
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) R₂² / R₁

    Explanation

    Magnetic field due to larger loop at center is B = μ₀I/2R₁. Flux through smaller loop = B·πR₂². Hence M ∝ R₂²/R₁.

  41. Question 41 (NEET 2021, Q41)

    Semiconductor ElectronicsMedium
    For the given circuit, the input digital signals are applied at the terminals A, B and C. What would be the output at the terminal y?
    1. Option A: Option (1)
    2. Option B: Option (2)
    3. Option C: Option (3)
    4. Option D: Option (4)

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  42. Question 42 (NEET 2021, Q42)

    System of Particles and Rotational MotionMedium
    From a circular ring of mass MM and radius RR, an arc corresponding to a 90∘90^\circ sector is removed. The moment of inertia of the remaining part of the ring about an axis passing through the centre of the ring and perpendicular to the plane of the ring is KMR2KMR^2. The value of KK is:
    1. Option A: 18\frac{1}{8}
    2. Option B: 34\frac{3}{4}
    3. Option C: 78\frac{7}{8}
    4. Option D: 14\frac{1}{4}
    Show answer & explanation

    Correct answer: (B) 34\frac{3}{4}

    Explanation

    For a complete ring, the moment of inertia about an axis through its centre and perpendicular to its plane is: Ifull=MR2I_{\text{full}} = MR^2 The removed arc corresponds to $90^\circoutofout of360^\circ,sotheremovedmassis:, so the removed mass is:Mremoved=90360M=M4M_{\text{removed}} = \frac{90}{360}M = \frac{M}{4}SinceeveryparticleoftheringisatthesamedistanceSince every particle of the ring is at the same distanceRfromtheaxis,themomentofinertiaoftheremovedarcis:from the axis, the moment of inertia of the removed arc is:Iremoved=M4R2I_{\text{removed}} = \frac{M}{4}R^2Thus,momentofinertiaoftheremainingpart:Thus, moment of inertia of the remaining part:Iremaining=MR2−M4R2I_{\text{remaining}} = MR^2 - \frac{M}{4}R^2Iremaining=34MR2I_{\text{remaining}} = \frac{3}{4}MR^2Comparingwith:Comparing with:I=KMR2I = KMR^2weget:we get:K=34K = \frac{3}{4}$ Hence, the correct answer is **Option B**.

  43. Question 43 (NEET 2021, Q43)

    Current ElectricityMedium
    Three resistors having resistances r₁, r₂ and r₃ are connected as shown in the circuit. The ratio i₃/i₁ of currents in terms of resistances used in the circuit is
    1. Option A: r₂/(r₁+r₃)
    2. Option B: r₁/(r₂+r₃)
    3. Option C: r₂/(r₂+r₃)
    4. Option D: r₁/(r₁+r₂)

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  44. Question 44 (NEET 2021, Q44)

    Motion in a PlaneMedium
    A car starts from rest and accelerates at 5 m/s². At t = 4 s, a ball is dropped out of a window by a person sitting in the car. What is the velocity and acceleration of the ball at t = 6 s? (Take g = 10 m/s²)
    1. Option A: 20√2 m/s, 10 m/s²
    2. Option B: 20 m/s, 5 m/s²
    3. Option C: 20 m/s, 0
    4. Option D: 20√2 m/s, 0
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) 20√2 m/s, 10 m/s²

    Explanation

    Velocity of car at t=4s: v = u + at = 0 + 5×4 = 20 m/s. Ball retains horizontal velocity = 20 m/s. After 2 s, vertical velocity = gt = 20 m/s. Resultant velocity = √(20²+20²)=20√2 m/s. Acceleration = g = 10 m/s².

  45. Question 45 (NEET 2021, Q45)

    Alternating CurrentEasy
    A step down transformer connected to AC mains supply of 220 V is made to operate at 11 V, 44 W lamp. Ignoring power losses in the transformer, what is the current in the primary circuit?
    1. Option A: 4 A
    2. Option B: 0.2 A
    3. Option C: 0.4 A
    4. Option D: 2 A
    Show answer & explanation

    Correct answer: (B) 0.2 A

    Explanation

    For ideal transformer: Input power = Output power. 220 × Ip = 44 ⇒ Ip = 0.2 A.

  46. Question 46 (NEET 2021, Q46)

    Laws of MotionMedium
    A ball of mass 0.15 kg is dropped from a height 10 m, strikes the ground and rebounds to the same height. The magnitude of impulse imparted to the ball is (g = 10 m/s²) nearly
    1. Option A: 1.4 kg m/s
    2. Option B: 0 kg m/s
    3. Option C: 4.2 kg m/s
    4. Option D: 2.1 kg m/s
    Show answer & explanation

    Correct answer: (C) 4.2 kg m/s

    Explanation

    Velocity before impact = √(2gh)=10√2 m/s downward. After rebound same magnitude upward. Impulse = change in momentum = 2mv = 2×0.15×10√2 ≈ 4.2 kg m/s.

  47. Question 47 (NEET 2021, Q47)

    Alternating CurrentHard
    A series LCR circuit containing 5.0 H inductor, 80 μF capacitor and 40 Ω resistor is connected to 230 V variable frequency AC source. The angular frequencies of the source at which power transferred to the circuit is half the power at resonance are likely to be
    1. Option A: 42 rad/s and 58 rad/s
    2. Option B: 25 rad/s and 75 rad/s
    3. Option C: 50 rad/s and 25 rad/s
    4. Option D: 46 rad/s and 54 rad/s
    Show answer & explanation

    Correct answer: (D) 46 rad/s and 54 rad/s

    Explanation

    Resonant frequency ω₀ = 1/√LC = 50 rad/s. Half power frequencies: ω = ω₀ ± R/2L = 50 ± 40/10 = 50 ± 4. Hence frequencies are 46 rad/s and 54 rad/s.

  48. Question 48 (NEET 2021, Q48)

    System of Particles and Rotational MotionHard
    A uniform rod of length 200 cm and mass 500 g is balanced on a wedge placed at 40 cm mark. A mass of 2 kg is suspended from the rod at 20 cm mark and another unknown mass m is suspended from the rod at 160 cm mark. Find the value of m such that the rod is in equilibrium. (g = 10 m/s²)
    1. Option A: 1/12 kg
    2. Option B: 1/2 kg
    3. Option C: 1/3 kg
    4. Option D: 1/6 kg
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) 1/12 kg

    Explanation

    Taking moments about 40 cm mark: Torque due to 2 kg mass = 2×10×0.2 = 4 Nm. Torque due to rod's weight = 0.5×10×0.6 = 3 Nm. Torque due to mass m at 160 cm = m×10×1.2 = 12m Nm. Equilibrium: 4 = 3 + 12m ⇒ m = 1/12 kg.

  49. Question 49 (NEET 2021, Q49)

    Motion in a PlaneMedium
    A particle moving in a circle of radius RR with a uniform speed takes a time TT to complete one revolution. If this particle were projected with the same speed at an angle θ\theta to the horizontal, the maximum height attained by it equals 4R4R. The angle of projection, θ\theta, is given by:
    1. Option A: Option 1
    2. Option B: Option 2
    3. Option C: Option 3
    4. Option D: Option 4
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) Option 1

    Explanation

    For circular motion, speed of the particle is: v=2πRTv = \frac{2\pi R}{T} For projectile motion, maximum height: H=v2sin⁡2θ2gH = \frac{v^2 \sin^2\theta}{2g} Given: H=4RH = 4R Substituting: v2sin⁡2θ2g=4R\frac{v^2 \sin^2\theta}{2g} = 4R (2πRT)2sin⁡2θ2g=4R\frac{\left(\frac{2\pi R}{T}\right)^2 \sin^2\theta}{2g} = 4R 4π2R2sin⁡2θ2gT2=4R\frac{4\pi^2 R^2 \sin^2\theta}{2gT^2} = 4R 2π2Rsin⁡2θgT2=4\frac{2\pi^2 R \sin^2\theta}{gT^2} = 4 sin⁡2θ=2gT2π2R\sin^2\theta = \frac{2gT^2}{\pi^2 R} θ=sin⁡−1(2gT2π2R)\theta = \sin^{-1}\left(\sqrt{\frac{2gT^2}{\pi^2 R}}\right) Hence, option (A) is correct.

  50. Question 50 (NEET 2021, Q50)

    Moving Charges and MagnetismMedium
    A uniform conducting wire of length 12a and resistance R is wound up as a current carrying coil in the shape of: (i) an equilateral triangle of side 'a', (ii) a square of side 'a'. The magnetic dipole moments of the coil in each case respectively are:
    1. Option A: 4 ia² and 3ia²
    2. Option B: √3 ia² and 3ia²
    3. Option C: 3ia² and ia²
    4. Option D: 3ia² and 4ia²

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  51. Question 51 (NEET 2021, Q55)

    ThermodynamicsEasy
    Which one among the following is the correct option for right relationship between CpC_p and CvC_v for one mole of ideal gas?
    1. Option A: Cv=RCpC_v = R C_p
    2. Option B: Cp+Cv=RC_p + C_v = R
    3. Option C: Cp−Cv=RC_p - C_v = R
    4. Option D: Cp=RCvC_p = R C_v
    Show answer & explanation

    Correct answer: (C) Cp−Cv=RC_p - C_v = R

    Explanation

    For one mole of an ideal gas, Mayer's relation gives: where: - CpC_p = molar specific heat at constant pressure - CvC_v = molar specific heat at constant volume - RR = universal gas constant Hence, the correct option is **(3)**.

  52. Question 52 (NEET 2021, Q67)

    Electromagnetic WavesEasy
    A particular station of All India Radio, New Delhi broadcasts on a frequency of 1368 kHz. The wavelength of the electromagnetic radiation emitted by the transmitter is (speed of light c = 3.0×108ms−1)3.0 × 10^8 ms^-1):
    1. Option A: 21.92 cm
    2. Option B: 219.3 m
    3. Option C: 219.2 m
    4. Option D: 2192 m
    Show answer & explanation

    Correct answer: (B) 219.3 m

    Explanation

    Using λ = c/f: λ = (3 × 10^8)/(1368 × 10^3) = 219.3 m

NEET Physics questions in other years

All NEET Physics PYQs, chapter-wise

Practise NEET 2021 Physics with your progress saved

A free account gives you 15 PYQs in every chapter with explanations, and keeps every mistake for revision.