NEET 2020 · Chemistry

NEET 2020 Chemistry Questions with Solutions

The NEET 2020 paper had 45 Chemistry questions from 26 chapters.

The d- and f-Block Elements had the most questions (6), followed by Hydrocarbons and Solutions with 3 each.

25 questions below have the answer and explanation free; the other 20 are in Premium.

Chemistry questions
45
Chapters covered
26
Solved free here
25 of 45
Easy / Medium / Hard
21 / 24 / 0

Difficulty is NEET MIND's own tag for each question.

Chapter-wise: NEET 2020 Chemistry

How many questions each chapter had in NEET 2020. Open a chapter for its questions from every year.

  1. The d- and f-Block Elements6 Qs
  2. Hydrocarbons3 Qs
  3. Solutions3 Qs
  4. Alcohols, Phenols and Ethers2 Qs
  5. Biomolecules2 Qs
  6. Chemical Bonding and Molecular Structure2 Qs
  7. Chemical Kinetics2 Qs
  8. Classification of Elements and Periodicity in Properties2 Qs
  9. Coordination Compounds2 Qs
  10. Electrochemistry2 Qs
  11. Equilibrium2 Qs
  12. Surface Chemistry2 Qs
  13. Thermodynamics2 Qs
  14. Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids1 Q
  15. Amines1 Q
  16. Chemistry In Everyday Life1 Q
  17. General Principles And Processes Of Isolation Of Elements1 Q
  18. Haloalkanes and Haloarenes1 Q
  19. Hydrogen1 Q
  20. Organic Chemistry: Some Basic Principles and Techniques1 Q
  21. Polymers1 Q
  22. Redox Reactions1 Q
  23. S-Block Elements1 Q
  24. Solid State1 Q
  25. Some Basic Concepts of Chemistry1 Q
  26. Structure of Atom1 Q

All 45 NEET 2020 Chemistry questions

In paper order. Try each one, then open the answer where it is shown.

  1. Question 1 (NEET 2020, Q91)

    Chemical Bonding and Molecular StructureEasy
    Identify a molecule which does not exist.Identify a molecule which does not exist.
    1. Option A: He₂
    2. Option B: Li₂
    3. Option C: C₂
    4. Option D: O₂

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  2. Question 2 (NEET 2020, Q92)

    EquilibriumMedium
    Find out the solubility of Ni(OH)₂ in 0.1 M NaOH. Given that the ionic product of Ni(OH)₂ is 2 × 10⁻¹⁵.
    1. Option A: 2 × 10⁻¹³ M
    2. Option B: 2 × 10⁻⁸ M
    3. Option C: 1 × 10⁻¹³ M
    4. Option D: 1 × 10⁸ M

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  3. Question 3 (NEET 2020, Q93)

    The d- and f-Block ElementsMedium
    Identify the correct statements from the following: (a) CO₂(g) is used as refrigerant for ice-cream and frozen food. (b) The structure of C₆₀ contains twelve six carbon rings and twenty five carbon rings. (c) ZSM-5, a type of zeolite, is used to convert alcohols into gasoline. (d) CO is colorless and odourless gas.
    1. Option A: (a), (b) and (c) only
    2. Option B: (a) and (c) only
    3. Option C: (b) and (c) only
    4. Option D: (c) and (d) only

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  4. Question 4 (NEET 2020, Q94)

    EquilibriumMedium
    Hydrolysis of sucrose is given by the following reaction: Sucrose + H₂O ⇌ Glucose + Fructose If the equilibrium constant (Kc_c) is 2 × 10¹³ at 300 K, the value of Δr_rG⊖^⊖ at the same temperature will be:
    1. Option A: -8.314 J mol⁻¹ K⁻¹ × 300 K × ln(2 × 10¹³)
    2. Option B: 8.314 J mol⁻¹ K⁻¹ × 300 K × ln(2 × 10¹³)
    3. Option C: 8.314 J mol⁻¹ K⁻¹ × 300 K × ln(3 × 10¹³)
    4. Option D: -8.314 J mol⁻¹ K⁻¹ × 300 K × ln(4 × 10¹³)

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  5. Question 5 (NEET 2020, Q95)

    HydrocarbonsMedium
    Identify compound X in the following sequence of reactions. Identify compound X in the following sequence of reactions.
    1. Option A: Option (1)
    2. Option B: Option (2)
    3. Option C: Option (3)
    4. Option D: Option (4)

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  6. Question 6 (NEET 2020, Q96)

    Classification of Elements and Periodicity in PropertiesEasy
    Identify the incorrect match.
    1. Option A: (a), (i)
    2. Option B: (b), (ii)
    3. Option C: (c), (iii)
    4. Option D: (d), (iv)
    Show answer & explanation

    Correct answer: (D) (d), (iv)

    Explanation

    Unununnium corresponds to element 111, whose official IUPAC name is Roentgenium, not Darmstadtium. Darmstadtium is the official name for element 110. Therefore, the incorrect match is (d), (iv). Hence, option (D) is correct.

  7. Question 7 (NEET 2020, Q97)

    Solid StateEasy
    An element has a body centered cubic (bcc) structure with a cell edge of 288 pm. The atomic radius is:
    1. Option A: 34×288 pm\frac{\sqrt{3}}{4} \times 288\ \text{pm}
    2. Option B: 24×288 pm\frac{\sqrt{2}}{4} \times 288\ \text{pm}
    3. Option C: 43×288 pm\frac{4}{\sqrt{3}} \times 288\ \text{pm}
    4. Option D: 42×288 pm\frac{4}{\sqrt{2}} \times 288\ \text{pm}
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) 34×288 pm\frac{\sqrt{3}}{4} \times 288\ \text{pm}

    Explanation

    For a body centered cubic (bcc) structure: 4r=3a4r = \sqrt{3}a where: - rr = atomic radius - aa = edge length of the cube Given: a=288 pma = 288\ \text{pm} Therefore: r=34ar = \frac{\sqrt{3}}{4}a r=34×288 pmr = \frac{\sqrt{3}}{4} \times 288\ \text{pm} Hence, option (A) is correct.

  8. Question 8 (NEET 2020, Q98)

    Chemical Bonding and Molecular StructureMedium
    Which of the following set of molecules will have zero dipole moment?
    1. Option A: Ammonia, beryllium difluoride, water, 1,4-dichlorobenzene
    2. Option B: Boron trifluoride, hydrogen fluoride, carbon dioxide, 1,3-dichlorobenzene
    3. Option C: Nitrogen trifluoride, beryllium difluoride, water, 1,3-dichlorobenzene
    4. Option D: Boron trifluoride, beryllium difluoride, carbon dioxide, 1,4-dichlorobenzene

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  9. Question 9 (NEET 2020, Q99)

    ElectrochemistryEasy
    On electrolysis of dilute sulphuric acid using Platinum (Pt) electrode, the product obtained at anode will be
    1. Option A: Hydrogen gas
    2. Option B: Oxygen gas
    3. Option C: H2_2S gas
    4. Option D: SO2_2 gas
    Show answer & explanation

    Correct answer: (B) Oxygen gas

    Explanation

    During electrolysis of dilute sulphuric acid using inert platinum electrodes, oxidation occurs at the anode. Water is oxidized to produce oxygen gas. Anode reaction: 2H2O → O2 + 4H+ + 4e− Hence, oxygen gas is liberated at the anode.

  10. Question 10 (NEET 2020, Q100)

    Alcohols, Phenols and EthersMedium
    Reaction between acetone and methylmagnesium chloride followed by hydrolysis will give:
    1. Option A: Isopropyl alcohol
    2. Option B: Secondary butyl alcohol
    3. Option C: Tertiary butyl alcohol
    4. Option D: Isobutyl alcohol

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  11. Question 11 (NEET 2020, Q101)

    The d- and f-Block ElementsMedium
    Which of the following oxoacid of sulphur has – O – O – linkage?
    1. Option A: H₂SO₃, sulphurous acid
    2. Option B: H₂SO₄, sulphuric acid
    3. Option C: H₂S₂O₈, peroxodisulphuric acid
    4. Option D: H₂S₂O₇, pyrosulphuric acid

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  12. Question 12 (NEET 2020, Q102)

    AminesMedium
    Which of the following amine will give the carbylamine test?
    1. Option A: Option (1)
    2. Option B: Option (2)
    3. Option C: Option (3)
    4. Option D: Option (4)
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) Option (1)

    Explanation

    The carbylamine test is given only by primary amines. Among the given compounds, aniline (C6H5NH2) is the only primary amine. Therefore, it gives the carbylamine test.

  13. Question 13 (NEET 2020, Q103)

    The d- and f-Block ElementsMedium
    The calculated spin only magnetic moment of Cr²⁺ ion is
    1. Option A: 3.87 BM
    2. Option B: 4.90 BM
    3. Option C: 5.92 BM
    4. Option D: 2.84 BM

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  14. Question 14 (NEET 2020, Q104)

    ThermodynamicsMedium
    The correct option for free expansion of an ideal gas under adiabatic condition is
    1. Option A: q = 0, ΔT = 0 and w = 0
    2. Option B: q = 0, ΔT < 0 and w > 0
    3. Option C: q < 0, ΔT = 0 and w = 0
    4. Option D: q > 0, ΔT > 0 and w > 0
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) q = 0, ΔT = 0 and w = 0

    Explanation

    In free expansion against vacuum, no work is done, so w = 0. Under adiabatic condition, q = 0. For an ideal gas, internal energy depends only on temperature, and since ΔU = q + w = 0, temperature does not change. Therefore, ΔT = 0.

  15. Question 15 (NEET 2020, Q105)

    SolutionsMedium
    The freezing point depression constant (Kf) of benzene is 5.12 K kg mol⁻¹. The freezing point depression for the solution of molality 0.078 m containing a non-electrolyte solute in benzene is (rounded off upto two decimal places):
    1. Option A: 0.20 K
    2. Option B: 0.80 K
    3. Option C: 0.40 K
    4. Option D: 0.60 K
    Show answer & explanation

    Correct answer: (C) 0.40 K

    Explanation

    For a non-electrolyte: ΔTf = Kf × m = 5.12 × 0.078 = 0.39936 K ≈ 0.40 K Hence, the correct answer is 0.40 K.

  16. Question 16 (NEET 2020, Q106)

    ElectrochemistryMedium
    The number of Faraday's (F) required to produce 20 g of calcium from molten CaCl2_2 (Atomic mass of Ca = 40 g mol⁻¹) is
    1. Option A: 1
    2. Option B: 2
    3. Option C: 3
    4. Option D: 4
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) 1

    Explanation

    Reduction reaction: Ca2+ + 2e− → Ca 1 mole of Ca requires 2 F. 20 g Ca = 20/40 = 0.5 mole Required Faradays = 0.5 × 2 = 1 F Hence, the correct answer is 1.

  17. Question 17 (NEET 2020, Q107)

    Aldehydes, Ketones and Carboxylic AcidsMedium
    Reaction between benzaldehyde and acetophenone in presence of dilute NaOH is known as
    1. Option A: Aldol condensation
    2. Option B: Cannizzaro’s reaction
    3. Option C: Cross Cannizzaro’s reaction
    4. Option D: Cross Aldol condensation
    Show answer & explanation

    Correct answer: (D) Cross Aldol condensation

    Explanation

    Benzaldehyde does not contain α-hydrogen whereas acetophenone contains α-hydrogen. Their reaction in presence of dilute NaOH produces a crossed aldol product. Therefore, the reaction is called Cross Aldol condensation.

  18. Question 18 (NEET 2020, Q108)

    Surface ChemistryEasy
    Paper chromatography is an example of
    1. Option A: Adsorption chromatography
    2. Option B: Partition chromatography
    3. Option C: Thin layer chromatography
    4. Option D: Column chromatography
    Show answer & explanation

    Correct answer: (B) Partition chromatography

    Explanation

    In paper chromatography, separation occurs because of partitioning of components between water trapped in the paper and the mobile solvent phase. Therefore, it is an example of partition chromatography.

  19. Question 19 (NEET 2020, Q109)

    Chemical KineticsEasy
    An increase in the concentration of the reactants of a reaction leads to change in
    1. Option A: Activation energy
    2. Option B: Heat of reaction
    3. Option C: Threshold energy
    4. Option D: Collision frequency

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  20. Question 20 (NEET 2020, Q110)

    SolutionsMedium
    A mixture of N2_2 and Ar gases in a cylinder contains 7 g of N2_2 and 8 g of Ar. If the total pressure of the mixture of the gases in the cylinder is 27 bar, the partial pressure of N2_2 is: [Use atomic masses (in g mol⁻¹): N = 14, Ar = 40]
    1. Option A: 9 bar
    2. Option B: 12 bar
    3. Option C: 15 bar
    4. Option D: 18 bar
    Show answer & explanation

    Correct answer: (C) 15 bar

    Explanation

    Moles of N2 = 7/28 = 0.25 mol Moles of Ar = 8/40 = 0.20 mol Total moles = 0.25 + 0.20 = 0.45 mol Mole fraction of N2: XN2 = 0.25/0.45 = 5/9 Partial pressure of N2: PN2 = XN2 × Ptotal = (5/9) × 27 = 15 bar Hence, the correct answer is 15 bar.

  21. Question 21 (NEET 2020, Q111)

    General Principles And Processes Of Isolation Of ElementsEasy
    Identify the correct statement from the following:
    1. Option A: (1) Wrought iron is impure iron with 4% carbon.
    2. Option B: (2) Blister copper has blistered appearance due to evolution of CO₂.
    3. Option C: (3) Vapour phase refining is carried out for Nickel by Van Arkel method.
    4. Option D: (4) Pig iron can be moulded into a variety of shapes.
    Show answer & explanation

    Correct answer: (D) (4) Pig iron can be moulded into a variety of shapes.

    Explanation

    Pig iron contains a high percentage of carbon and can be moulded into different shapes. Wrought iron contains very low carbon content, blister copper appearance is due to SO₂ evolution, and nickel is refined by Mond process, not Van Arkel method.

  22. Question 22 (NEET 2020, Q112)

    Organic Chemistry: Some Basic Principles and TechniquesMedium
    A tertiary butyl carbocation is more stable than a secondary butyl carbocation because of ?
    1. Option A: (1) – I effect of – CH₃ groups
    2. Option B: (2) + R effect of – CH₃ groups
    3. Option C: (3) – R effect of – CH₃ groups
    4. Option D: (4) Hyperconjugation

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  23. Question 23 (NEET 2020, Q113)

    Chemistry In Everyday LifeEasy
    Which of the following is a cationic detergent?
    1. Option A: (1) Sodium lauryl sulphate
    2. Option B: (2) Sodium stearate
    3. Option C: (3) Cetyltrimethyl ammonium bromide
    4. Option D: (4) Sodium dodecylbenzene sulphonate
    Show answer & explanation

    Correct answer: (C) (3) Cetyltrimethyl ammonium bromide

    Explanation

    Cetyltrimethyl ammonium bromide (CTAB) is a quaternary ammonium salt and acts as a cationic detergent.

  24. Question 24 (NEET 2020, Q114)

    Haloalkanes and HaloarenesMedium
    Elimination reaction of 2-Bromopentane to form pent-2-ene is (a) β-Elimination reaction (b) Follows Zaitsev rule (c) Dehydrohalogenation reaction (d) Dehydration reaction
    1. Option A: (1) (a), (b), (c)
    2. Option B: (2) (a), (c), (d)
    3. Option C: (3) (b), (c), (d)
    4. Option D: (4) (a), (b), (d)
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) (1) (a), (b), (c)

    Explanation

    Removal of HBr from 2-bromopentane is a β-elimination and dehydrohalogenation reaction that follows Zaitsev rule. It is not dehydration because water is not removed.

  25. Question 25 (NEET 2020, Q115)

    SolutionsMedium
    The mixture which shows positive deviation from Raoult’s law is
    1. Option A: (1) Ethanol + Acetone
    2. Option B: (2) Benzene + Toluene
    3. Option C: (3) Acetone + Chloroform
    4. Option D: (4) Chloroethane + Bromoethane
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) (1) Ethanol + Acetone

    Explanation

    Ethanol and acetone show weaker intermolecular interactions compared to pure components, resulting in positive deviation from Raoult’s law.

  26. Question 26 (NEET 2020, Q116)

    Coordination CompoundsMedium
    Which of the following is the correct order of increasing field strength of ligands to form coordination compounds?
    1. Option A: (1) SCN⁻ < F⁻ < C₂O₄²⁻ < CN⁻
    2. Option B: (2) SCN⁻ < F⁻ < CN⁻ < C₂O₄²⁻
    3. Option C: (3) F⁻ < SCN⁻ < C₂O₄²⁻ < CN⁻
    4. Option D: (4) CN⁻ < C₂O₄²⁻ < SCN⁻ < F⁻

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  27. Question 27 (NEET 2020, Q117)

    BiomoleculesEasy
    Which of the following is a basic α amino acid?
    1. Option A: (1) Serine
    2. Option B: (2) Alanine
    3. Option C: (3) Tyrosine
    4. Option D: (4) Lysine
    Show answer & explanation

    Correct answer: (D) (4) Lysine

    Explanation

    Lysine contains an extra amino group in its side chain, making it a basic α-amino acid.

  28. Question 28 (NEET 2020, Q118)

    The d- and f-Block ElementsMedium
    HCl was passed through a solution of CaCl₂, MgCl₂ and NaCl, compound(s) crystallise(s)?
    1. Option A: (1) Both MgCl₂ and CaCl₂
    2. Option B: (2) Only NaCl
    3. Option C: (3) Only MgCl₂
    4. Option D: (4) NaCl, MgCl₂ and CaCl₂

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  29. Question 29 (NEET 2020, Q119)

    PolymersEasy
    Which of the following is a natural polymer?
    1. Option A: (1) cis-1,4-polyisoprene
    2. Option B: (2) poly (Butadiene-styrene)
    3. Option C: (3) polybutadiene
    4. Option D: (4) poly (Butadiene-acrylonitrile)
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) (1) cis-1,4-polyisoprene

    Explanation

    Natural rubber is cis-1,4-polyisoprene, which is a naturally occurring polymer.

  30. Question 30 (NEET 2020, Q120)

    The d- and f-Block ElementsEasy
    Which of the following is not correct about carbon monoxide ?
    1. Option A: (1) It forms carboxyhaemoglobin
    2. Option B: (2) It reduces oxygen carrying ability of blood.
    3. Option C: (3) The carboxyhaemoglobin (haemoglobin bound to CO) is less stable than oxyhaemoglobin.
    4. Option D: (4) It is produced due to incomplete combustion.

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  31. Question 31 (NEET 2020, Q121)

    BiomoleculesEasy
    Sucrose on hydrolysis gives
    1. Option A: β-D-Glucose + α-D-Fructose
    2. Option B: α-D-Glucose + β-D-Glucose
    3. Option C: α-D-Glucose + β-D-Fructose
    4. Option D: α-D-Fructose + β-D-Fructose
    Show answer & explanation

    Correct answer: (C) α-D-Glucose + β-D-Fructose

    Explanation

    Sucrose on hydrolysis produces one molecule of α-D-Glucose and one molecule of β-D-Fructose. Therefore, option (C) is correct.

  32. Question 32 (NEET 2020, Q122)

    S-Block ElementsEasy
    The following metal ion activates many enzymes, participates in the oxidation of glucose to produce ATP and with Na, is responsible for the transmission of nerve signals.
    1. Option A: Iron
    2. Option B: Copper
    3. Option C: Calcium
    4. Option D: Potassium
    Show answer & explanation

    Correct answer: (D) Potassium

    Explanation

    Potassium ions activate several enzymes, help in ATP production during glucose oxidation and, along with sodium ions, are responsible for nerve impulse transmission. Hence, option (D) is correct.

  33. Question 33 (NEET 2020, Q123)

    Some Basic Concepts of ChemistryEasy
    Which one of the followings has maximum number of atoms?
    1. Option A: 1 g of Ag(s) [Atomic mass of Ag = 108]
    2. Option B: 1 g of Mg(s) [Atomic mass of Mg = 24]
    3. Option C: 1 g of O2(g)O_2(g) [Atomic mass of O = 16]
    4. Option D: 1 g of Li(s) [Atomic mass of Li = 7]
    Show answer & explanation

    Correct answer: (D) 1 g of Li(s) [Atomic mass of Li = 7]

    Explanation

    Number of atoms present in 1 g of a substance is inversely proportional to its atomic mass (or molar mass per atom). Calculating moles of atoms: - Ag: 1108\frac{1}{108} mol atoms - Mg: 124\frac{1}{24} mol atoms - O2O_2: Molar mass = 32 g mol⁻¹ Number of moles of molecules = 132\frac{1}{32} Number of moles of atoms = 2×132=1162 \times \frac{1}{32} = \frac{1}{16} mol atoms - Li: 17\frac{1}{7} mol atoms Since 17\frac{1}{7} is the greatest value, 1 g of Li contains the maximum number of atoms. Hence, option (D) is correct.

  34. Question 34 (NEET 2020, Q124)

    Structure of AtomEasy
    The number of protons, neutrons and electrons in ¹⁷⁵₇₁Lu, respectively, are
    1. Option A: 71, 104 and 71
    2. Option B: 104, 71 and 71
    3. Option C: 71, 71 and 104
    4. Option D: 175, 104 and 71
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) 71, 104 and 71

    Explanation

    Atomic number = 71, so number of protons = 71 and electrons = 71. Number of neutrons = 175 − 71 = 104. Hence, option (A) is correct.

  35. Question 35 (NEET 2020, Q125)

    Redox ReactionsEasy
    What is the change in oxidation number of carbon in the following reaction? CH4(g)+4Cl2(g)→CCl4(l)+4HCl(g)CH_4(g) + 4Cl_2(g) \rightarrow CCl_4(l) + 4HCl(g)
    1. Option A: +4+4 to +4+4
    2. Option B: 00 to +4+4
    3. Option C: −4-4 to +4+4
    4. Option D: 00 to −4-4
    Show answer & explanation

    Correct answer: (C) −4-4 to +4+4

    Explanation

    In CH4CH_4, hydrogen has oxidation number +1+1. Let the oxidation number of carbon be xx: x+4(+1)=0x + 4(+1) = 0 x=−4x = -4 In CCl4CCl_4, chlorine has oxidation number −1-1. Let the oxidation number of carbon be xx: x+4(−1)=0x + 4(-1) = 0 x=+4x = +4 Thus, the oxidation number of carbon changes from −4-4 to +4+4. Hence, option (C) is correct.

  36. Question 36 (NEET 2020, Q126)

    The d- and f-Block ElementsMedium
    Identify the incorrect statement.
    1. Option A: Cr²⁺ (d⁴) is a stronger reducing agent than Fe²⁺ (d⁶) in water.
    2. Option B: The transition metals and their compounds are known for their catalytic activity due to their ability to adopt multiple oxidation states and to form complexes.
    3. Option C: Interstitial compounds are those that are formed when small atoms like H, C or N are trapped inside the crystal lattices of metals.
    4. Option D: The oxidation states of chromium in CrO₄²⁻ and Cr₂O₇²⁻ are not the same.

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  37. Question 37 (NEET 2020, Q127)

    ThermodynamicsEasy
    For the reaction, 2Cl(g)⟶Cl2(g)2Cl(g) \longrightarrow Cl_2(g) the correct option is:
    1. Option A: ΔrH>0\Delta_r H > 0 and ΔrS>0\Delta_r S > 0
    2. Option B: ΔrH>0\Delta_r H > 0 and ΔrS<0\Delta_r S < 0
    3. Option C: ΔrH<0\Delta_r H < 0 and ΔrS>0\Delta_r S > 0
    4. Option D: ΔrH<0\Delta_r H < 0 and ΔrS<0\Delta_r S < 0
    Show answer & explanation

    Correct answer: (D) ΔrH<0\Delta_r H < 0 and ΔrS<0\Delta_r S < 0

    Explanation

    In the reaction: 2Cl(g)→Cl2(g)2Cl(g) \rightarrow Cl_2(g) Two chlorine atoms combine to form one chlorine molecule. - Bond formation releases energy, therefore the reaction is exothermic and: ΔrH<0\Delta_r H < 0 - The number of gaseous particles decreases from 2 to 1, leading to a decrease in randomness. Therefore: ΔrS<0\Delta_r S < 0 Hence, option (D) is correct.

  38. Question 38 (NEET 2020, Q128)

    Surface ChemistryEasy
    Measuring Zeta potential is useful in determining which property of colloidal solution?
    1. Option A: Viscosity
    2. Option B: Solubility
    3. Option C: Stability of the colloidal particles
    4. Option D: Size of the colloidal particles
    Show answer & explanation

    Correct answer: (C) Stability of the colloidal particles

    Explanation

    Zeta potential gives information about the surface charge on colloidal particles and is used to determine the stability of colloidal systems.

  39. Question 39 (NEET 2020, Q129)

    Coordination CompoundsMedium
    Urea reacts with water to form A which will decompose to form B. B when passed through Cu²⁺(aq), deep blue colour solution C is formed. What is the formula of C from the following?
    1. Option A: CuSO₄
    2. Option B: [Cu(NH₃)₄]²⁺
    3. Option C: Cu(OH)₂
    4. Option D: CuCO₃·Cu(OH)₂

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  40. Question 40 (NEET 2020, Q130)

    HydrogenEasy
    Match the following and identify the correct option.
    1. Option A: (a) (iii) (b) (i) (c) (ii) (d) (iv)
    2. Option B: (a) (iii) (b) (ii) (c) (i) (d) (iv)
    3. Option C: (a) (iii) (b) (iv) (c) (ii) (d) (i)
    4. Option D: (a) (i) (b) (iii) (c) (ii) (d) (iv)
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) (a) (iii) (b) (i) (c) (ii) (d) (iv)

    Explanation

    CO + H₂ is called synthesis gas. Temporary hardness of water is caused by bicarbonates of calcium and magnesium. Diborane (B₂H₆) is an electron deficient hydride. Hydrogen peroxide has a non-planar structure. Hence the correct matching is (iii), (i), (ii), (iv).

  41. Question 41 (NEET 2020, Q131)

    Classification of Elements and Periodicity in PropertiesEasy
    Match the following:
    1. Option A: (a) (i) (b) (ii) (c) (iii) (d) (iv)
    2. Option B: (a) (ii) (b) (i) (c) (iv) (d) (iii)
    3. Option C: (a) (iii) (b) (iv) (c) (i) (d) (ii)
    4. Option D: (a) (iv) (b) (iii) (c) (ii) (d) (i)
    Show answer & explanation

    Correct answer: (B) (a) (ii) (b) (i) (c) (iv) (d) (iii)

    Explanation

    CO is a neutral oxide, BaO is a basic oxide, Al₂O₃ is amphoteric and Cl₂O₇ is an acidic oxide. Therefore the correct sequence is (ii), (i), (iv), (iii).

  42. Question 42 (NEET 2020, Q132)

    Chemical KineticsMedium
    The rate constant for a first order reaction is 4.606 × 10⁻³ s⁻¹. The time required to reduce 2.0 g of the reactant to 0.2 g is:
    1. Option A: 100 s
    2. Option B: 200 s
    3. Option C: 500 s
    4. Option D: 1000 s

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  43. Question 43 (NEET 2020, Q133)

    HydrocarbonsMedium
    An alkene on ozonolysis gives methanal as one of the products. Its structure is:
    1. Option A: Option (1)
    2. Option B: Option (2)
    3. Option C: Option (3)
    4. Option D: Option (4)

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  44. Question 44 (NEET 2020, Q134)

    HydrocarbonsMedium
    Which of the following alkane cannot be made in good yield by Wurtz reaction?
    1. Option A: n-Hexane
    2. Option B: 2,3-Dimethylbutane
    3. Option C: n-Heptane
    4. Option D: n-Butane

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  45. Question 45 (NEET 2020, Q135)

    Alcohols, Phenols and EthersEasy
    Anisole on cleavage with HI gives:
    1. Option A: Option (1)
    2. Option B: Option (2)
    3. Option C: Option (3)
    4. Option D: Option (4)

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

NEET Chemistry questions in other years

All NEET Chemistry PYQs, chapter-wise

Practise NEET 2020 Chemistry with your progress saved

A free account gives you 15 PYQs in every chapter with explanations, and keeps every mistake for revision.