NEET 2018 · Biology

NEET 2018 Biology Questions with Solutions

The NEET 2018 paper had 90 Biology questions from 31 chapters. By section: 45 Botany and 45 Zoology.

Cell: The Unit of Life had the most questions (7), followed by Molecular Basis of Inheritance and Organisms and Populations with 6 each.

25 questions below have the answer and explanation free; the other 65 are in Premium.

Biology questions
90
Chapters covered
31
Solved free here
25 of 90
Easy / Medium / Hard
50 / 40 / 0

Difficulty is NEET MIND's own tag for each question.

Chapter-wise: NEET 2018 Biology

How many questions each chapter had in NEET 2018. Open a chapter for its questions from every year.

  1. Cell: The Unit of Life· Zoology7 Qs
  2. Molecular Basis of Inheritance· Botany6 Qs
  3. Organisms and Populations· Botany6 Qs
  4. Anatomy of Flowering Plants· Botany5 Qs
  5. Biodiversity and Conservation· Botany5 Qs
  6. Biological Classification· Botany5 Qs
  7. Human Health and Disease· Zoology5 Qs
  8. Human Reproduction· Zoology4 Qs
  9. Photosynthesis in Higher Plants· Botany4 Qs
  10. Biotechnology and Its Applications· Botany3 Qs
  11. Body Fluids and Circulation· Zoology3 Qs
  12. Evolution· Zoology3 Qs
  13. Plant Kingdom· Botany3 Qs
  14. Principles of Inheritance and Variation· Zoology3 Qs
  15. Sexual Reproduction in Flowering Plants· Botany3 Qs
  16. Structural Organisation in Animals· Zoology3 Qs
  17. Animal Kingdom· Zoology2 Qs
  18. Biotechnology: Principles and Processes· Botany2 Qs
  19. Breathing and Exchange of Gases· Zoology2 Qs
  20. Cell Cycle and Cell Division· Botany2 Qs
  21. Chemical Coordination and Integration· Zoology2 Qs
  22. Excretory Products and Their Elimination· Zoology2 Qs
  23. Neural Control and Coordination· Zoology2 Qs
  24. Biomolecules· Botany1 Q
  25. Ecosystem· Botany1 Q
  26. Locomotion and Movement· Zoology1 Q
  27. Morphology of Flowering Plants· Botany1 Q
  28. Plant Growth and Development· Botany1 Q
  29. Reproductive Health· Zoology1 Q
  30. Strategies For Enhancement In Food Production· Botany1 Q
  31. The Living World· Botany1 Q

All 90 NEET 2018 Biology questions

In paper order. Try each one, then open the answer where it is shown.

  1. Question 1 (NEET 2018, Q46)

    Human ReproductionZoologyEasy
    The difference between spermiogenesis and spermiation is:
    1. Option A: In spermiogenesis spermatids are formed, while in spermiation spermatozoa are formed.
    2. Option B: In spermiogenesis spermatozoa are formed, while in spermiation spermatids are formed.
    3. Option C: In spermiogenesis spermatozoa are formed, while in spermiation spermatozoa are released from Sertoli cells into the cavity of seminiferous tubules.
    4. Option D: In spermiogenesis spermatozoa from Sertoli cells are released into the cavity of seminiferous tubules, while in spermiation spermatozoa are formed.

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  2. Question 2 (NEET 2018, Q47)

    Human ReproductionZoologyMedium
    The amnion of mammalian embryo is derived from:
    1. Option A: ectoderm and mesoderm
    2. Option B: endoderm and mesoderm
    3. Option C: ectoderm and endoderm
    4. Option D: mesoderm and trophoblast

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  3. Question 3 (NEET 2018, Q48)

    Reproductive HealthZoologyEasy
    The contraceptive 'SAHELI':
    1. Option A: blocks estrogen receptors in the uterus, preventing eggs from getting implanted.
    2. Option B: increases the concentration of estrogen and prevents ovulation in females.
    3. Option C: is a post-coital contraceptive.
    4. Option D: is an IUD.

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  4. Question 4 (NEET 2018, Q49)

    Human ReproductionZoologyMedium
    Hormones secreted by the placenta to maintain pregnancy are:
    1. Option A: hCG, hPL, progestogens, prolactin
    2. Option B: hCG, hPL, estrogens, relaxin, oxytocin
    3. Option C: hCG, progestogens, estrogens, glucocorticoids
    4. Option D: hCG, hPL, progestogens, estrogens

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  5. Question 5 (NEET 2018, Q50)

    Human ReproductionZoologyMedium
    Match the items given in Column I with those in Column II and select the correct option given below:
    1. Option A: Option (1)
    2. Option B: Option (2)
    3. Option C: Option (3)
    4. Option D: Option (4)

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  6. Question 6 (NEET 2018, Q51)

    Molecular Basis of InheritanceZoologyEasy
    All of the following are part of an operon except:
    1. Option A: an operator
    2. Option B: structural genes
    3. Option C: a promoter
    4. Option D: an enhancer

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  7. Question 7 (NEET 2018, Q52)

    Principles of Inheritance and VariationZoologyMedium
    A woman has an X-linked condition on one of her X chromosomes. This chromosome can be inherited by:
    1. Option A: Only daughters
    2. Option B: Only sons
    3. Option C: Both sons and daughters
    4. Option D: Only grandchildren

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  8. Question 8 (NEET 2018, Q53)

    EvolutionZoologyEasy
    According to Hugo de Vries, the mechanism of evolution is:
    1. Option A: Multiple step mutations
    2. Option B: Saltation
    3. Option C: Minor mutations
    4. Option D: Phenotypic variations

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  9. Question 9 (NEET 2018, Q54)

    Molecular Basis of InheritanceZoologyEasy
    AGGTATCGCAT is a sequence from the coding strand of a gene. What will be the corresponding sequence of the transcribed mRNA?
    1. Option A: AGGUAUCGCAU
    2. Option B: UGCUUCGCAU
    3. Option C: UCCAUAGCGUA
    4. Option D: ACCUAUGCGAU

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  10. Question 10 (NEET 2018, Q55)

    EvolutionZoologyMedium
    Among the following sets of examples for divergent evolution, select the incorrect option:
    1. Option A: Fore-limbs of man, bat and cheetah
    2. Option B: Heart of bat, man and cheetah
    3. Option C: Eye of octopus, bat and man
    4. Option D: Brain of bat, man and cheetah

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  11. Question 11 (NEET 2018, Q56)

    Human Health and DiseaseZoologyEasy
    Conversion of milk to curd improves its nutritional value by increasing the amount of:
    1. Option A: Vitamin D
    2. Option B: Vitamin A
    3. Option C: Vitamin E
    4. Option D: Vitamin B12

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  12. Question 12 (NEET 2018, Q57)

    Human Health and DiseaseZoologyMedium
    Which of the following is not an autoimmune disease?
    1. Option A: Psoriasis
    2. Option B: Rheumatoid arthritis
    3. Option C: Vitiligo
    4. Option D: Alzheimer's disease

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  13. Question 13 (NEET 2018, Q58)

    EvolutionZoologyEasy
    The similarity of bone structure in the forelimbs of many vertebrates is an example of:
    1. Option A: Homology
    2. Option B: Analogy
    3. Option C: Adaptive radiation
    4. Option D: Convergent evolution

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  14. Question 14 (NEET 2018, Q59)

    Principles of Inheritance and VariationZoologyMedium
    Which of the following characteristics represent inheritance of blood groups in humans? a. Dominance b. Co-dominance c. Multiple allele d. Incomplete dominance e. Polygenic inheritance
    1. Option A: b, c and e
    2. Option B: a, b and c
    3. Option C: a, c and e
    4. Option D: b, d and e

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  15. Question 15 (NEET 2018, Q60)

    Human Health and DiseaseZoologyEasy
    In which disease does mosquito transmitted pathogen cause chronic inflammation of lymphatic vessels?
    1. Option A: Elephantiasis
    2. Option B: Ascariasis
    3. Option C: Amoebiasis
    4. Option D: Ringworm disease

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  16. Question 16 (NEET 2018, Q61)

    Biodiversity and ConservationZoologyEasy
    All of the following are included in 'ex-situ conservation' except:
    1. Option A: Wildlife safari parks
    2. Option B: Sacred groves
    3. Option C: Seed banks
    4. Option D: Botanical gardens

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  17. Question 17 (NEET 2018, Q62)

    Human Health and DiseaseZoologyEasy
    Which part of poppy plant is used to obtain the drug 'Smack'?
    1. Option A: Flowers
    2. Option B: Latex
    3. Option C: Leaves
    4. Option D: Roots

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  18. Question 18 (NEET 2018, Q63)

    Organisms and PopulationsZoologyMedium
    In a growing population of a country:
    1. Option A: pre-reproductive individuals are more than the reproductive individuals.
    2. Option B: reproductive individuals are less than the post-reproductive individuals.
    3. Option C: pre-reproductive individuals are less than the reproductive individuals.
    4. Option D: reproductive and pre-reproductive individuals are equal in number.
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) pre-reproductive individuals are more than the reproductive individuals.

    Explanation

    In a growing population, the proportion of pre-reproductive individuals is greater than that of reproductive individuals. This indicates that more individuals will enter the reproductive age group in the future, leading to population growth. Hence, option (A) is correct.

  19. Question 19 (NEET 2018, Q64)

    Organisms and PopulationsZoologyMedium
    Which one of the following population interactions is widely used in medical science for the production of antibiotics?
    1. Option A: Commensalism
    2. Option B: Mutualism
    3. Option C: Amensalism
    4. Option D: Parasitism

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  20. Question 20 (NEET 2018, Q65)

    Biodiversity and ConservationZoologyMedium
    Match the items given in Column I with those in Column II and select the correct option given below:
    1. Option A: Option (1)
    2. Option B: Option (2)
    3. Option C: Option (3)
    4. Option D: Option (4)

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  21. Question 21 (NEET 2018, Q66)

    Breathing and Exchange of GasesZoologyEasy
    Which of the following options correctly represents the lung conditions in asthma and emphysema, respectively?
    1. Option A: Inflammation of bronchioles; Decreased respiratory surface
    2. Option B: Increased number of bronchioles; Increased respiratory surface
    3. Option C: Decreased respiratory surface; Inflammation of bronchioles
    4. Option D: Increased respiratory surface; Inflammation of bronchioles
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) Inflammation of bronchioles; Decreased respiratory surface

    Explanation

    Asthma is a respiratory disorder characterized by inflammation and narrowing of bronchioles, causing difficulty in breathing. Emphysema is a chronic disorder in which the alveolar walls are damaged, resulting in decreased respiratory surface area. Hence, option (A) is correct.

  22. Question 22 (NEET 2018, Q67)

    Body Fluids and CirculationZoologyMedium
    Match the items given in Column I with those in Column II and select the correct option given below:
    1. Option A: Option (1)
    2. Option B: Option (2)
    3. Option C: Option (3)
    4. Option D: Option (4)

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  23. Question 23 (NEET 2018, Q68)

    Breathing and Exchange of GasesZoologyMedium
    Match the items given in Column I with those in Column II and select the correct option given below:
    1. Option A: Option (1)
    2. Option B: Option (2)
    3. Option C: Option (3)
    4. Option D: Option (4)
    Show answer & explanation

    Correct answer: (B) Option (2)

    Explanation

    Tidal volume is the volume of air inspired or expired during normal respiration and is approximately 500–550 mL. Inspiratory reserve volume is the additional volume of air that can be inspired forcibly and is approximately 2500–3000 mL. Expiratory reserve volume is the additional volume of air that can be expired forcibly and is approximately 1000–1100 mL. Residual volume is the volume of air remaining in the lungs after forceful expiration and is approximately 1100–1200 mL. Thus: - a → iii - b → i - c → iv - d → ii Hence, option (B) is correct.

  24. Question 24 (NEET 2018, Q69)

    Chemical Coordination and IntegrationZoologyEasy
    Which of the following is an amino acid derived hormone?
    1. Option A: Epinephrine
    2. Option B: Ecdysone
    3. Option C: Estriol
    4. Option D: Estradiol

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  25. Question 25 (NEET 2018, Q70)

    Neural Control and CoordinationZoologyMedium
    Which of the following structures or regions is incorrectly paired with its function?
    1. Option A: Option (1)
    2. Option B: Option (2)
    3. Option C: Option (3)
    4. Option D: Option (4)
    Show answer & explanation

    Correct answer: (B) Option (2)

    Explanation

    The limbic system is mainly associated with emotions, behaviour and memory. It is not a system of fibre tracts controlling movement. The corpus callosum is the band of fibres connecting the two cerebral hemispheres. Medulla oblongata regulates respiration and cardiovascular reflexes, while hypothalamus controls homeostasis and releasing hormones. Hence, option (B) is incorrectly paired.

  26. Question 26 (NEET 2018, Q71)

    Neural Control and CoordinationZoologyEasy
    The transparent lens in the human eye is held in its place by:
    1. Option A: ligaments attached to the ciliary body
    2. Option B: ligaments attached to the iris
    3. Option C: smooth muscles attached to the ciliary body
    4. Option D: smooth muscles attached to the iris
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) ligaments attached to the ciliary body

    Explanation

    The crystalline lens of the human eye is held in position by suspensory ligaments attached to the ciliary body. These ligaments help in changing the curvature of the lens during accommodation. Hence, option (A) is correct.

  27. Question 27 (NEET 2018, Q72)

    Chemical Coordination and IntegrationZoologyMedium
    Which of the following hormones can play a significant role in osteoporosis?
    1. Option A: Aldosterone and Prolactin
    2. Option B: Progesterone and Aldosterone
    3. Option C: Parathyroid hormone and Prolactin
    4. Option D: Estrogen and Parathyroid hormone

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  28. Question 28 (NEET 2018, Q73)

    Body Fluids and CirculationZoologyMedium
    Which of the following gastric cells indirectly help in erythropoiesis?
    1. Option A: Chief cells
    2. Option B: Mucous cells
    3. Option C: Parietal cells
    4. Option D: Goblet cells

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  29. Question 29 (NEET 2018, Q74)

    Body Fluids and CirculationZoologyMedium
    Match the items given in Column I with those in Column II and select the correct option given below:
    1. Option A: Option (1)
    2. Option B: Option (2)
    3. Option C: Option (3)
    4. Option D: Option (4)

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  30. Question 30 (NEET 2018, Q75)

    Human Health and DiseaseZoologyEasy
    Which of the following is an occupational respiratory disorder?
    1. Option A: Anthracis
    2. Option B: Silicosis
    3. Option C: Emphysema
    4. Option D: Botulism

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  31. Question 31 (NEET 2018, Q76)

    Locomotion and MovementZoologyMedium
    Calcium is important in skeletal muscle contraction because it:
    1. Option A: Binds to troponin to remove the masking of active sites on actin for myosin.
    2. Option B: Activates the myosin ATPase by binding to it.
    3. Option C: Prevents the formation of bonds between the myosin cross bridges and the actin filament.
    4. Option D: Detaches the myosin head from the actin filament.
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) Binds to troponin to remove the masking of active sites on actin for myosin.

    Explanation

    During muscle contraction, calcium ions released into the sarcoplasm bind to troponin-C. This causes a conformational change that moves tropomyosin away from the active binding sites on actin. As a result, myosin heads can bind to actin and initiate contraction. Hence, option (A) is correct.

  32. Question 32 (NEET 2018, Q77)

    Cell Cycle and Cell DivisionZoologyMedium
    Select the incorrect match:
    1. Option A: Lampbrush chromosomes — Diplotene bivalents
    2. Option B: Allosomes — Sex chromosomes
    3. Option C: Polytene chromosomes — Oocytes of amphibians
    4. Option D: Submetacentric chromosomes — L-shaped chromosomes

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  33. Question 33 (NEET 2018, Q78)

    Cell: The Unit of LifeZoologyEasy
    Nissl bodies are mainly composed of:
    1. Option A: Proteins and lipids
    2. Option B: DNA and RNA
    3. Option C: Free ribosomes and RER
    4. Option D: Nucleic acids and SER

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  34. Question 34 (NEET 2018, Q79)

    Cell: The Unit of LifeZoologyMedium
    Which of these statements is incorrect?
    1. Option A: Enzymes of TCA cycle are present in mitochondrial matrix
    2. Option B: Glycolysis occurs in cytosol
    3. Option C: Oxidative phosphorylation takes place in outer mitochondrial membrane
    4. Option D: Glycolysis operates as long as it is supplied with NAD that can pick up hydrogen atoms

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  35. Question 35 (NEET 2018, Q80)

    Cell: The Unit of LifeZoologyMedium
    Which of the following events does not occur in rough endoplasmic reticulum?
    1. Option A: Protein folding
    2. Option B: Protein glycosylation
    3. Option C: Phospholipid synthesis
    4. Option D: Cleavage of signal peptide

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  36. Question 36 (NEET 2018, Q81)

    Cell: The Unit of LifeZoologyEasy
    Many ribosomes may associate with a single mRNA to form multiple copies of a polypeptide simultaneously. Such strings of ribosomes are termed as:
    1. Option A: Polysome
    2. Option B: Polyhedral bodies
    3. Option C: Nucleosome
    4. Option D: Plastidome

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  37. Question 37 (NEET 2018, Q82)

    Structural Organisation in AnimalsZoologyEasy
    Which of the following terms describe human dentition?
    1. Option A: Thecodont, Diphyodont, Homodont
    2. Option B: Thecodont, Diphyodont, Heterodont
    3. Option C: Pleurodont, Diphyodont, Heterodont
    4. Option D: Pleurodont, Monophyodont, Homodont

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  38. Question 38 (NEET 2018, Q83)

    Structural Organisation in AnimalsZoologyEasy
    Identify the vertebrate group of animals characterized by crop and gizzard in its digestive system:
    1. Option A: Amphibia
    2. Option B: Reptilia
    3. Option C: Osteichthyes
    4. Option D: Aves

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  39. Question 39 (NEET 2018, Q84)

    Animal KingdomZoologyEasy
    Which one of these animals is not a homeotherm?
    1. Option A: Macropus
    2. Option B: Chelone
    3. Option C: Psittacula
    4. Option D: Camelus
    Show answer & explanation

    Correct answer: (B) Chelone

    Explanation

    Homeotherms maintain a constant body temperature irrespective of the surroundings. Birds and mammals are homeothermic. Chelone (turtle) belongs to class Reptilia and is poikilothermic (cold-blooded). Hence, option (B) is correct.

  40. Question 40 (NEET 2018, Q85)

    Structural Organisation in AnimalsZoologyEasy
    Which of the following features is used to identify a male cockroach from a female cockroach?
    1. Option A: Presence of a boat shaped sternum on the 9th abdominal segment
    2. Option B: Presence of caudal styles
    3. Option C: Presence of anal cerci
    4. Option D: Forewings with darker tegmina

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  41. Question 41 (NEET 2018, Q86)

    Biological ClassificationZoologyEasy
    Which of the following organisms are known as chief producers in the oceans?
    1. Option A: Dinoflagellates
    2. Option B: Diatoms
    3. Option C: Euglenoids
    4. Option D: Cyanobacteria
    Show answer & explanation

    Correct answer: (B) Diatoms

    Explanation

    Diatoms are the chief primary producers in oceans. They form a major component of phytoplankton and contribute significantly to marine food chains. Hence, option (B) is correct.

  42. Question 42 (NEET 2018, Q87)

    Biological ClassificationZoologyMedium
    Ciliates differ from all other protozoans in:
    1. Option A: using flagella for locomotion
    2. Option B: having a contractile vacuole for removing excess water
    3. Option C: having two types of nuclei
    4. Option D: using pseudopodia for capturing prey
    Show answer & explanation

    Correct answer: (C) having two types of nuclei

    Explanation

    Ciliates such as Paramecium possess two types of nuclei: - Macronucleus - Micronucleus This feature distinguishes them from other protozoans. Hence, option (C) is correct.

  43. Question 43 (NEET 2018, Q88)

    Animal KingdomZoologyEasy
    Which of the following animals does not undergo metamorphosis?
    1. Option A: Earthworm
    2. Option B: Tunicate
    3. Option C: Starfish
    4. Option D: Moth
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) Earthworm

    Explanation

    Metamorphosis is the transformation of a larval form into an adult. Earthworm shows direct development without a larval stage and therefore does not undergo metamorphosis. Tunicates, starfish and moths undergo metamorphosis. Hence, option (A) is correct.

  44. Question 44 (NEET 2018, Q89)

    Excretory Products and Their EliminationZoologyMedium
    Match the items given in Column I with those in Column II and select the correct option given below:
    1. Option A: Option (1)
    2. Option B: Option (2)
    3. Option C: Option (3)
    4. Option D: Option (4)
    Show answer & explanation

    Correct answer: (B) Option (2)

    Explanation

    Ultrafiltration occurs in the Malpighian corpuscle. Concentration of urine is achieved mainly in Henle's loop through counter-current mechanism. Ureter transports urine from kidney to urinary bladder. Urinary bladder stores urine. Thus: - a → iv - b → i - c → ii - d → iii Hence, option (B) is correct.

  45. Question 45 (NEET 2018, Q90)

    Excretory Products and Their EliminationZoologyMedium
    Match the items given in Column I with those in Column II and select the correct option given below:
    1. Option A: Option (1)
    2. Option B: Option (2)
    3. Option C: Option (3)
    4. Option D: Option (4)
    Show answer & explanation

    Correct answer: (C) Option (3)

    Explanation

    Glycosuria refers to the presence of glucose in urine. Gout occurs due to accumulation of uric acid crystals in joints. Renal calculi are crystallised salt deposits formed within the kidney. Glomerular nephritis is inflammation of glomeruli. Thus: - a → iv - b → i - c → ii - d → iii Hence, option (C) is correct.

  46. Question 46 (NEET 2018, Q91)

    Cell: The Unit of LifeBotanyEasy
    What is the role of NAD+ in cellular respiration?
    1. Option A: It functions as an enzyme.
    2. Option B: It functions as an electron carrier.
    3. Option C: It is the final electron acceptor for anaerobic respiration.
    4. Option D: It is a nucleotide source for ATP synthesis.

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  47. Question 47 (NEET 2018, Q92)

    Organisms and PopulationsBotanyMedium
    Which one of the following plants shows a very close relationship with a species of moth, where none of the two can complete its life cycle without the other?
    1. Option A: Hydrilla
    2. Option B: Yucca
    3. Option C: Viola
    4. Option D: Banana

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  48. Question 48 (NEET 2018, Q93)

    Photosynthesis in Higher PlantsBotanyMedium
    Oxygen is not produced during photosynthesis by:
    1. Option A: Green sulphur bacteria
    2. Option B: Nostoc
    3. Option C: Chara
    4. Option D: Cycas

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  49. Question 49 (NEET 2018, Q94)

    Photosynthesis in Higher PlantsBotanyEasy
    In which of the following forms is iron absorbed by plants?
    1. Option A: Ferric
    2. Option B: Ferrous
    3. Option C: Both ferric and ferrous
    4. Option D: Free element

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  50. Question 50 (NEET 2018, Q95)

    Sexual Reproduction in Flowering PlantsBotanyEasy
    Double fertilization is:
    1. Option A: Fusion of two male gametes of a pollen tube with two different eggs
    2. Option B: Fusion of one male gamete with two polar nuclei
    3. Option C: Syngamy and triple fusion
    4. Option D: Fusion of two male gametes with one egg

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  51. Question 51 (NEET 2018, Q96)

    Plant Growth and DevelopmentBotanyEasy
    Which of the following elements is responsible for maintaining turgor in cells?
    1. Option A: Magnesium
    2. Option B: Sodium
    3. Option C: Calcium
    4. Option D: Potassium

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  52. Question 52 (NEET 2018, Q97)

    Strategies For Enhancement In Food ProductionBotanyEasy
    Pollen grains can be stored for several years in liquid nitrogen having a temperature of:
    1. Option A: -120°C
    2. Option B: -80°C
    3. Option C: -160°C
    4. Option D: -196°C
    Show answer & explanation

    Correct answer: (D) -196°C

    Explanation

    Pollen grains are preserved by cryopreservation in liquid nitrogen at -196°C. Hence, option (D) is correct.

  53. Question 53 (NEET 2018, Q98)

    Biological ClassificationBotanyEasy
    Which among the following is not a prokaryote?
    1. Option A: Saccharomyces
    2. Option B: Mycobacterium
    3. Option C: Oscillatoria
    4. Option D: Nostoc
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) Saccharomyces

    Explanation

    Saccharomyces (yeast) is a unicellular fungus and therefore a eukaryote. Mycobacterium is a bacterium, while Oscillatoria and Nostoc are cyanobacteria, all of which are prokaryotes. Hence, option (A) is correct.

  54. Question 54 (NEET 2018, Q99)

    BiomoleculesBotanyEasy
    The two functional groups characteristic of sugars are:
    1. Option A: Hydroxyl and methyl
    2. Option B: Carbonyl and methyl
    3. Option C: Carbonyl and hydroxyl
    4. Option D: Carbonyl and phosphate

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  55. Question 55 (NEET 2018, Q100)

    Photosynthesis in Higher PlantsBotanyEasy
    Which of the following is not a product of light reaction of photosynthesis?
    1. Option A: ATP
    2. Option B: NADH
    3. Option C: Oxygen
    4. Option D: NADPH

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  56. Question 56 (NEET 2018, Q101)

    Photosynthesis in Higher PlantsBotanyMedium
    Stomatal movement is not affected by:
    1. Option A: Temperature
    2. Option B: Light
    3. Option C: CO2_2 concentration
    4. Option D: O2_2 concentration

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  57. Question 57 (NEET 2018, Q102)

    Cell: The Unit of LifeBotanyEasy
    The Golgi complex participates in:
    1. Option A: Fatty acid breakdown
    2. Option B: Formation of secretory vesicles
    3. Option C: Activation of amino acid
    4. Option D: Respiration in bacteria

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  58. Question 58 (NEET 2018, Q103)

    Cell: The Unit of LifeBotanyEasy
    Which of the following is true for nucleolus?
    1. Option A: Larger nucleoli are present in dividing cells
    2. Option B: It is a membrane-bound structure
    3. Option C: It is a site for active ribosomal RNA synthesis
    4. Option D: It takes part in spindle formation

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  59. Question 59 (NEET 2018, Q104)

    Anatomy of Flowering PlantsBotanyEasy
    Stomata in grass leaf are:
    1. Option A: Dumb-bell shaped
    2. Option B: Kidney shaped
    3. Option C: Barrel shaped
    4. Option D: Rectangular
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) Dumb-bell shaped

    Explanation

    Grass is a monocot plant and monocot leaves possess dumb-bell shaped guard cells. Hence, option (A) is correct.

  60. Question 60 (NEET 2018, Q105)

    Cell Cycle and Cell DivisionBotanyMedium
    The stage during which separation of the paired homologous chromosomes begins is:
    1. Option A: Pachytene
    2. Option B: Diplotene
    3. Option C: Zygotene
    4. Option D: Diakinesis

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  61. Question 61 (NEET 2018, Q106)

    Biotechnology: Principles and ProcessesBotanyMedium
    Which of the following is commonly used as a vector for introducing a DNA fragment in human lymphocytes?
    1. Option A: Retrovirus
    2. Option B: Ti plasmid
    3. Option C: pBR322
    4. Option D: λ phage

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  62. Question 62 (NEET 2018, Q107)

    Biotechnology and Its ApplicationsBotanyEasy
    Use of bioresources by multinational companies and organisations without authorisation from the concerned country and its people is called:
    1. Option A: Bio-infringement
    2. Option B: Biopiracy
    3. Option C: Bioexploitation
    4. Option D: Biodegradation

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  63. Question 63 (NEET 2018, Q108)

    Biotechnology and Its ApplicationsBotanyMedium
    In India, the organisation responsible for assessing the safety of introducing genetically modified organisms for public use is:
    1. Option A: Indian Council of Medical Research (ICMR)
    2. Option B: Council for Scientific and Industrial Research (CSIR)
    3. Option C: Genetic Engineering Appraisal Committee (GEAC)
    4. Option D: Research Committee on Genetic Manipulation (RCGM)

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  64. Question 64 (NEET 2018, Q109)

    Biotechnology: Principles and ProcessesBotanyEasy
    The correct order of steps in Polymerase Chain Reaction (PCR) is:
    1. Option A: Extension, Denaturation, Annealing
    2. Option B: Annealing, Extension, Denaturation
    3. Option C: Denaturation, Annealing, Extension
    4. Option D: Denaturation, Extension, Annealing

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  65. Question 65 (NEET 2018, Q110)

    Molecular Basis of InheritanceBotanyMedium
    Select the correct match:
    1. Option A: Ribozyme — Nucleic acid
    2. Option B: F2 × Recessive parent — Dihybrid cross
    3. Option C: G. Mendel — Transformation
    4. Option D: T.H. Morgan — Transduction

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  66. Question 66 (NEET 2018, Q111)

    Biotechnology and Its ApplicationsBotanyEasy
    A ‘new’ variety of rice was patented by a foreign company, though such varieties have been present in India for a long time. This is related to:
    1. Option A: Co-667
    2. Option B: Sharbati Sonora
    3. Option C: Basmati
    4. Option D: Lerma Rojo

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  67. Question 67 (NEET 2018, Q112)

    Molecular Basis of InheritanceBotanyMedium
    Select the correct match:
    1. Option A: Alec Jeffreys — Streptococcus pneumoniae
    2. Option B: Alfred Hershey and Martha Chase — TMV
    3. Option C: Francois Jacob and Jacques Monod — Lac operon
    4. Option D: Matthew Meselson and F. Stahl — Pisum sativum

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  68. Question 68 (NEET 2018, Q113)

    Sexual Reproduction in Flowering PlantsBotanyEasy
    Which of the following has proved helpful in preserving pollen as fossils?
    1. Option A: Pollenkit
    2. Option B: Cellulosic intine
    3. Option C: Sporopollenin
    4. Option D: Oil content

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  69. Question 69 (NEET 2018, Q114)

    Molecular Basis of InheritanceBotanyEasy
    The experimental proof for semiconservative replication of DNA was first shown in a:
    1. Option A: Fungus
    2. Option B: Bacterium
    3. Option C: Virus
    4. Option D: Plant

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  70. Question 70 (NEET 2018, Q115)

    Principles of Inheritance and VariationBotanyMedium
    Which of the following pairs is wrongly matched?
    1. Option A: Starch synthesis in pea — Multiple alleles
    2. Option B: ABO blood grouping — Co-dominance
    3. Option C: T.H. Morgan — Linkage
    4. Option D: XO type sex determination — Grasshopper

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  71. Question 71 (NEET 2018, Q116)

    Sexual Reproduction in Flowering PlantsBotanyEasy
    Offsets are produced by:
    1. Option A: Meiotic divisions
    2. Option B: Mitotic divisions
    3. Option C: Parthenogenesis
    4. Option D: Parthenocarpy

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  72. Question 72 (NEET 2018, Q117)

    Molecular Basis of InheritanceBotanyMedium
    Select the correct statement:
    1. Option A: Franklin Stahl coined the term "linkage"
    2. Option B: Punnett square was developed by a British scientist
    3. Option C: Transduction was discovered by S. Altman
    4. Option D: Spliceosomes take part in translation

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  73. Question 73 (NEET 2018, Q118)

    Organisms and PopulationsBotanyEasy
    Which of the following flowers only once in its life-time?
    1. Option A: Bamboo species
    2. Option B: Jackfruit
    3. Option C: Papaya
    4. Option D: Mango

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  74. Question 74 (NEET 2018, Q119)

    Organisms and PopulationsBotanyEasy
    Niche is:
    1. Option A: all the biological factors in the organism's environment
    2. Option B: the physical space where an organism lives
    3. Option C: the functional role played by the organism where it lives
    4. Option D: the range of temperature that the organism needs to live

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  75. Question 75 (NEET 2018, Q120)

    Biodiversity and ConservationBotanyMedium
    In stratosphere, which of the following elements acts as a catalyst in degradation of ozone and release of molecular oxygen?
    1. Option A: Carbon
    2. Option B: Cl
    3. Option C: Oxygen
    4. Option D: Fe

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  76. Question 76 (NEET 2018, Q121)

    EcosystemBotanyMedium
    What type of ecological pyramid would be obtained with the following data? Secondary consumer : 120 g Primary consumer : 60 g Primary producer : 10 g
    1. Option A: Inverted pyramid of biomass
    2. Option B: Pyramid of energy
    3. Option C: Upright pyramid of biomass
    4. Option D: Upright pyramid of numbers

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  77. Question 77 (NEET 2018, Q122)

    Biodiversity and ConservationBotanyEasy
    Which of the following is a secondary pollutant?
    1. Option A: CO
    2. Option B: CO₂
    3. Option C: O₃
    4. Option D: SO₂

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  78. Question 78 (NEET 2018, Q123)

    Biodiversity and ConservationBotanyEasy
    World Ozone Day is celebrated on:
    1. Option A: 5th June
    2. Option B: 21st April
    3. Option C: 22nd April
    4. Option D: 16th September

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  79. Question 79 (NEET 2018, Q124)

    Organisms and PopulationsBotanyEasy
    Natality refers to
    1. Option A: Death rate
    2. Option B: Birth rate
    3. Option C: Number of individuals entering a habitat
    4. Option D: Number of individuals leaving the habitat

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  80. Question 80 (NEET 2018, Q125)

    The Living WorldBotanyMedium
    Match the items given in Column I with those in Column II and select the correct option given below:
    1. Option A: Option (1)
    2. Option B: Option (2)
    3. Option C: Option (3)
    4. Option D: Option (4)

    The answer and explanation for this question are in NEET MIND Premium.

  81. Question 81 (NEET 2018, Q126)

    Plant KingdomBotanyMedium
    Which one is wrongly matched?
    1. Option A: Uniflagellate gametes — Polysiphonia
    2. Option B: Biflagellate zoospores — Brown algae
    3. Option C: Unicellular organism — Chlorella
    4. Option D: Gemma cups — Marchantia
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) Uniflagellate gametes — Polysiphonia

    Explanation

    Polysiphonia is a red alga in which gametes are non-motile and non-flagellated. Brown algae produce biflagellate zoospores, Chlorella is unicellular, and Marchantia possesses gemma cups. Hence, option (A) is wrongly matched.

  82. Question 82 (NEET 2018, Q127)

    Biological ClassificationBotanyMedium
    After karyogamy followed by meiosis, spores are produced exogenously in
    1. Option A: Neurospora
    2. Option B: Alternaria
    3. Option C: Saccharomyces
    4. Option D: Agaricus
    Show answer & explanation

    Correct answer: (D) Agaricus

    Explanation

    In Agaricus, a basidiomycete fungus, meiospores called basidiospores are produced exogenously on basidia after karyogamy and meiosis. Hence, option (D) is correct.

  83. Question 83 (NEET 2018, Q128)

    Plant KingdomBotanyEasy
    Winged pollen grains are present in
    1. Option A: Mustard
    2. Option B: Cycas
    3. Option C: Pinus
    4. Option D: Mango
    Show answer & explanation

    Correct answer: (C) Pinus

    Explanation

    Pinus pollen grains possess wing-like air sacs that help in wind pollination. Mustard, Cycas and Mango do not have winged pollen grains. Hence, option (C) is correct.

  84. Question 84 (NEET 2018, Q129)

    Anatomy of Flowering PlantsBotanyEasy
    Pneumatophores occur in
    1. Option A: Halophytes
    2. Option B: Free-floating hydrophytes
    3. Option C: Submerged hydrophytes
    4. Option D: Carnivorous plants
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) Halophytes

    Explanation

    Halophytes such as mangroves possess pneumatophores, which are negatively geotropic roots that help in gaseous exchange in marshy habitats. Hence, option (A) is correct.

  85. Question 85 (NEET 2018, Q130)

    Anatomy of Flowering PlantsBotanyEasy
    Plants having little or no secondary growth are
    1. Option A: Grasses
    2. Option B: Deciduous angiosperms
    3. Option C: Cycads
    4. Option D: Conifers
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) Grasses

    Explanation

    Grasses are monocotyledonous plants and monocots generally show little or no secondary growth. Hence, option (A) is correct.

  86. Question 86 (NEET 2018, Q131)

    Anatomy of Flowering PlantsBotanyEasy
    Casparian strips occur in
    1. Option A: Epidermis
    2. Option B: Pericycle
    3. Option C: Endodermis
    4. Option D: Cortex
    Show answer & explanation

    Correct answer: (C) Endodermis

    Explanation

    Casparian strips are present in the radial and tangential walls of endodermal cells. These strips are made of suberin and regulate water movement. Hence, option (C) is correct.

  87. Question 87 (NEET 2018, Q132)

    Anatomy of Flowering PlantsBotanyEasy
    Secondary xylem and phloem in dicot stem are produced by
    1. Option A: Apical meristems
    2. Option B: Vascular cambium
    3. Option C: Axillary meristems
    4. Option D: Phellogen
    Show answer & explanation

    Correct answer: (B) Vascular cambium

    Explanation

    Vascular cambium is a lateral meristem responsible for producing secondary xylem towards the inside and secondary phloem towards the outside. Hence, option (B) is correct.

  88. Question 88 (NEET 2018, Q133)

    Biological ClassificationBotanyMedium
    Select the wrong statement:
    1. Option A: Cell wall is present in members of Fungi and Plantae
    2. Option B: Mushrooms belong to Basidiomycetes
    3. Option C: Mitochondria are the powerhouse of the cell in all kingdoms except Monera
    4. Option D: Pseudopodia are locomotory and feeding structures in Sporozoans
    Show answer & explanation

    Correct answer: (D) Pseudopodia are locomotory and feeding structures in Sporozoans

    Explanation

    Pseudopodia are locomotory and feeding structures in Amoeboids (Sarcodina), not in Sporozoans. Sporozoans generally lack locomotory organelles. Hence, option (D) is the wrong statement.

  89. Question 89 (NEET 2018, Q134)

    Plant KingdomBotanyMedium
    Which of the following statements is correct?
    1. Option A: Ovules are not enclosed by ovary wall in gymnosperms
    2. Option B: Selaginella is heterosporous, while Salvinia is homosporous
    3. Option C: Stems are usually unbranched in both Cycas and Cedrus
    4. Option D: Horsetails are gymnosperms
    Show answer & explanation

    Correct answer: (A) Ovules are not enclosed by ovary wall in gymnosperms

    Explanation

    Gymnosperms bear naked ovules that are not enclosed within an ovary wall. Selaginella and Salvinia are both heterosporous, Cedrus has branched stems, and horsetails are pteridophytes. Hence, option (A) is correct.

  90. Question 90 (NEET 2018, Q135)

    Morphology of Flowering PlantsBotanyEasy
    Sweet potato is a modified
    1. Option A: Stem
    2. Option B: Adventitious root
    3. Option C: Rhizome
    4. Option D: Tap root
    Show answer & explanation

    Correct answer: (B) Adventitious root

    Explanation

    Sweet potato is a modified adventitious root used for storage of food. Rhizomes are modified underground stems, whereas tap roots arise directly from the radicle. Hence, option (B) is correct.

NEET Biology questions in other years

All NEET Biology PYQs, chapter-wise

Practise NEET 2018 Biology with your progress saved

A free account gives you 15 PYQs in every chapter with explanations, and keeps every mistake for revision.